Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Kdo je sv. Miklavž?

4. december 2015

Kdo je sv. Miklavž?

Sem že tista generacija, ki je bila deležna obdarovanja od vseh treh dobrih mož: Miklavža, Božička in dedka Mraza. Miklavž je bil sicer med najbolj skromnimi vendar je vselej poleg pomaranč, dateljnov in orehov prinesel tudi kako manjšo igračo.

Nas pa je v ˝starih˝ dobrih časih obdaril tudi Miklavž v mamini službi – to je bil vedno velik dogodek. Ogromna dvorana, polna otrok, v ospredju pa spoštovanja vredna podoba Miklavža. Miklavž v mamini službi je imel vedno najlepše angele in najbolj grozne parkeljne. Parkeljnov se še danes bojim, brrrr kakšne grozne podobe, ki se jih da med ljudmi videti tudi čez leto. Sicer pa poznam fanta, ki zaradi parkeljnov še danes, po 40. letih jeclja – kot dečka so ga z obiskom na domu tako prestrašili, da je doživel šok. Ponekod na vasi je navada, da gre skupina mladeničev, skupaj z Miklavžem, po hišah obiskovat otroke. Ker se pri vsaki hiši kaj dobrega (beri žganega) spije, so pri ta zadnjih hišah pred vrati res pravi stvori.


 

Kdo pa je pravzaprav bil sv. Miklavž?

Sv. Miklavž oziroma sv. Nikolaj je dobri mož, ki otroke za pridnost nagrajuje, za porednost pa jih kaznujejo njegovi spremljevalci parkeljni.

Po legendi je Miklavž rešil tri revna dekleta, tako da jim je ponoči skozi okno nastavil tri kepe zlata za doto. Ljudska domišljija je tako med obvezne darove, ki jih dobri mož pušča pridnim otrokom v noči iz 5. na 6. december, določila tri jabolka.

V resnici je bil sv. Miklavž (Nikolaj) škof v mestu Mira v Mali Aziji (današnji Demre v Turčiji). Umrl je leta 324. Njegove ostanke so leta 1084 prenesli v italijanski Bari in svetnikovo čaščenje se je razširilo po Evropi. Na Slovenskem mu je posvečeno 200 cerkva, pogosto je upodobljen na freskah. Običajno je upodobljen v škofovski obleki, na glavi nosi mitro, v eni roki drži škofovsko palico, v drugi pa ima pogosto knjigo. V njej je z zlatimi črkami zapisano, kaj so počeli pridni otroci, s črnimi pa so zabeležene porednosti. Ima tudi dolgo belo brado in bele rokavice.

Sv. Miklavž je s svojo darežljivostjo navdušil tudi Američane, ki so ga kmalu sprejeli za svojega – postal je znameniti Santa Claus, Božiček, ki svojo priljubljenost ohranja še danes.

Marsikje god svetega Miklavža praznujejo z dobrodelnostjo: z materialnimi darovi se spomnijo zapuščenih, revnih in osamljenih otrok. Mogoče bi lahko letos sani kakega dobrega moža preusmerili k tistim, ki vsako leto lepo zavita darila opazujejo le na plakatih in v reklamah.

Krožnik pa le nastavite! :)

 

Modrovali smo po:
http://vedez.dzs.si/dokumenti/dokument.asp?id=832
http://www.kapitelj.com/sveti_nikolaj_miklavz_6.december.html

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...