Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Otroške igre med prazniki

26. december 2015

Otroške igre med prazniki

Prazniki so tu, letos nam je vreme naklonjeno, narava nam je namenila obilo sonca. Z našim podmladkom lahko preživljamo dneve na prostem. No ja, se pa strinjam, da se ne bi branila snega za božič.

Pred časom sem v roke dobila priročnik avtorice Katarine Turnšek, z naslovom Otroške igre od 0 do 3. let. V njej so na preprost, razumljiv način opisane igre, ki so razdeljene v tematska poglavja. V vsakem poglavju si sledijo od manj zahtevnih, primernih za dojenčke, k zahtevnejšim igram.

Ker sem prejšnji teden s sinom ostala doma zaradi vnetih oči, si nisva mogla privoščiti igranja na svežem zraku. Zato sem pobrskala po knjigi in poiskala poglavje, v katerem so opisane igre med boleznijo. Potrebovala sem malce navdiha.


 

Pika pika črtica po telesu

Po trebuščku ali po hrbtu mu s prstom nežno (večkrat zapored) rišemo obraz in zraven pripovedujemo: pika (narišemo eno oko), pika (narišemo drugo oko), črtica (narišemo nos in usta). To je mala glavica (narišemo okroglo glavo). Majhna ušesa (narišemo obe ušesi), tanek vrat (narišemo vrat) in po glavi ves kosmat (narišemo lase).

Čarovniški kremplji

Debeli flomastri so lahko tako zelo čarobni tudi zato, ker imajo velike pokrovčke. Ko se jih otrok enkrat nauči sneti, mu pokažite, kako si z njimi podaljšati prste. Pokrovčke si lahko natakne na vsakega od prstov, potem pa z njimi bobna po škatli.

Škatla z zarezo

V pokrov škatle od čevljev naredimo zarezo kot na primer pri volilnih skrinjah. Skozi zarezo lahko otrok meče listke, doma narejene žetone, ploščice, kartice iz lepenke z različnimi liki,… Pokrov škatle se mora zlahka odpirati, da lahko malček samostojno stresa vsebino iz škatle.

Kitimo se s plastelinom

Iz plastelina lahko nastanejo živali (polž s hišico, kača, jež, miška, pikapolonica, pajek ali hrošč, metulj, kit, riba, ptič ali piščanec, ljudje, vozila, rože, sneženi mož), lahko pa tudi drugačni rekviziti. Na primer: očala, uhani, prstani, sabljice, ključi…

Spuščamo kroglice in zamaške ali kocke

Potrebujemo daljšo cev ali tulec. Če ga slučajno nimamo, ga zvijemo sami iz tršega papirja. Lahko pa spojimo skupaj tudi več tulcev, ki so ostali od papirnatih brisač. Poiščimo še kotaleče se predmete takšnih velikosti, da jih bo otrok lahko spuščal skozi tulec. Naklon pridobimo tako, da tulec privežemo ob stol. Da nam ne bo treba žogic, orehov ali lešnikov iskati po vsem prostoru, tulec vtaknemo v škatlo ali čeber. Seveda ga lahko spojimo v pravi labirint z zavoji. Če delček stene tulca odrežemo, bo otrok lahko videl, kdaj se žogica prikotali mimo. Nimate žogice, orehov ali lešnikov? Naredite kroglice iz aluminijaste folije.

Bazen

Na postelji ali na mehkih, toplih tleh zvijemo odeje v valje, sklenemo jih v krog in iz njih zgradimo velik 'bazen'. Zdaj moramo vanj prinesti še vse mehke igrače, lutke in živali. Malčki bodo uživali že v novi 'opremi' sobe. Morda bodo skušali preplezati 'ograjico' bazena (iz odej). Malce starejši se bodo morda vživeli v igro vlog: v namišljenem bazenu lahko učimo plavati svoje lutke. Namesto bazena lahko rečemo, da je to vrtec. Vsaka mehka žival ima v njem svoj nastop, drugi smo gledalci. Lahko je tudi otroško igrišče.


 

Izkoristite preostanek leta s svojimi otroki, namenite jim svoj čas in objeme. Naj bo leto 2016 igrivo in naj vas spremljata veselje in blaginja na vsakem koraku!

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...