Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

10 razlogov zakaj risati

11. marec 2016

10 razlogov zakaj risati

Vsaka otroška sobica bi morala imeti barvice, voščenke, vodene barvice in flomastre. Otroku moramo dovoliti, da skozi risanje izraža, spoznava in razvija barve, poteze, like, oblike in čustva. Ko se midve lotiva risanja sva popackani od glave do pet, naše pohištvo dobi barvni dekor, stene pa spremenijo barvo. Ko rišemo, rišemo zares! :)Rišite s svojim otrokom – on vas ne bo ocenjeval in primerjal s Picassom. Tudi, če so vaše risarske sposobnosti ostale na nivoju 7-letnika (kot moje :) ) se bodo vaše slike vašemu malčku zdele največja umetnina.


 

Risanje je eno najbolj zgodnjih in najpomembnejših aktivnosti v katero se vaš otrok lahko vključi. Vendar z novimi tehnologijami na dotik in potisk, lahko risanje postane postranska aktivnost, kar se lahko kaže kot pomanjkljivost. Teh deset razlogov razlaga zakaj je risanje s svinčnikom in papirjem še vedno ključno za razvoj vašega otroka:

1. Risanje otroku omogoči, da je bolj izrazen.

Otroci so gobe za vse informacije katerim so izpostavljeni. Vsrkajo vse kar vidijo, slišijo, zavohajo in vsega kar se dotaknejo. In risanje je pomembna oblika izražanja v njihovem razvoju. Vsega kar želijo izraziti se ne da povedati z besedami ali dejanji; tukaj se spodbujanje otroka k risanju pokaže za zelo pomembno. Spirala barv lahko pomeni, da je otrok srečen ali ponavljajoči se predmeti pomenijo, da želijo videti več tega. Spodbuja pa tudi otrokovo čustveno inteligenci v smislu, da so zmožni izraziti kar čutijo.

2. Risanje razvije otrokove spretnosti reševanja težav.

Otrokov razum je v hiperpogonu, medtem ko se izražajo z risanjem. Medtem ko rišejo, se sprašujejo: ˝Kako naj povežem glavo od psa z njegovim telesom?˝ ali ko želijo svoje sporočilo deliti lahko rečejo: ˝Ta barva je drugačna od te barve, ker…˝ Vprašajte jih zakaj so nekaj narisali tako kot so in zagotovo boste slišali odgovor.

3. Risanje dviguje malčkovo samozavest.

Risanje je tudi malčkova naznanitev: ˝To sem jaz naredi in ponosen sem na to!˝ Ko pohvalite risbo vašega otroka je to zagotov dvig njihove samozavesti.

4. Spodbujanje otroka k risanju lahko ustvari trenutke povezovanja.

Takoj za tem, ko zaključijo s svojo risbico, je prva beseda, ki jo boste slišali ˝Poglej!˝ Ko vam otrok pokaže svojo risbo si vzemite vsaj 5 minut za to, da mojstrovino cenite in hvalite, vprašajte po zgodbi, ki tiči zadaj in spodbujajte, da bodo narisali še več.

5. Risanje izboljšuje otrokove finomotorične sposobnosti.

Če daste otroku, staremu okoli enega leta, voščenko in papir, bo začel čečkati. Če jim boste čim bolj zgodaj omogočili čečkati, bo prijemanje in grabljenje svinčnika pomagalo razvoju mišic rok, prstov in dlani. Ko otroci rastejo pridobijo vse več kontrole nad svinčnikom ali voščenko in so sposobni narisati bolj natančne podrobnosti in osvojijo boljšo koordinacijo rok in oči. Izboljšanje finomotoričnih spretnosti prinese vrsto prednosti od ravnotežja, ko držijo kozarec vode, kasneje pravilno uporabo škarij, pisanje, učenje instrumentov, zapenjanja gumbov, itd.

6. Risanje omogoči otroku čas za koncentracijo.

Tistih nekaj minut tišine…svinčnik v eni roki in držanje papirja ob podlago z drugo roko, z osredotočenim pogledom in z zamaknjenimi ustnicami…teh nekaj dragocenih minut je čas, ko vaš otrok trenira osredotočenost in koncentracijo. Ti trenutki so zelo pomembni, ko ima vaš otrok v roki nalogo, ki jo mora opraviti in zahteva vso njegovo pozornost, brez zunanjih motečih dejavnikov, da se lahko osredotoči in nalogo izvrši. Povečuje tudi otrokov razpon osredotočenosti, ko izboljšuje svoje risanje od risanja samo enega predmeta do risanja cele kmetije.

7. Risanje omogoča, da je otrokova domišljija bolj aktivna.

Vsakič, ko vaš otrok riše, potrka po svoji domišljiji in ustvari fizično predstavitev tega kar ima v mislih. Vendar pa se prednost aktivne domišljije ne konča tukaj. Odrasli, ki imajo aktivno domišljijo, imajo veliko idej, ki jih lahko delijo in znajo opredmetiti tisto, o čemer razmišljajo. Tisti, ki imajo aktivno domišljijo so ustvarjalci vseh stvari, ki jih uporabljamo in ustvarjalci strukture družbe, v kateri živimo.

8. Risanje pripravi vašega malčka na šolo.

Ni pomembno, ali je vaš otrok že v šoli ali je še v vrtcu ali z vami doma, risanje ga pripravi na učenje. Risanje je zgodnji temelj abstraktnega razmišljanja in logičnega sklepanja. Z risanjem otroci uporabljajo oblike, črte in pike kot simbole za predmete in njihove dele, ki jih sčasoma logično razporedijo. V moderni vzgoji je abstraktno razmišljanje pomembno kot vse ostalo, razumevanje simbolov. Črke so simboli za fonetiko, številke so simboli za matematiko, figure in podobe so simboli za ustrezno vedenje.

9. Risanje prinaša zadovoljstvo in notranjo motivacijo.

Se spomnite kdaj ste nazadnje risali? Ste se takrat smehljali? Risanje je v bistvu prijetna vadba. Najverjetneje rišemo, ker se počutimo ali bi se radi počutili dobro. Dobra stvar risanja je tudi, da nas motivira, da se osredotočimo na tisto kar radi počnemo ali gledamo. Risanje v nas razvije motivacijo, da naredimo kar želimo ali se osredotočimo na to, da storimo tisto kar nam bo na koncu prineslo veselje in zadovoljstvo. To drži za ljudi vseh starosti.

10. Risanje je popolna vadba za razvoj vašega otroka.

Ne samo, da risanje trenira ključne finomotorične sposobnosti, ki jih vaš otrok potrebuje za razvoj, ampak pokriva skoraj vse kognitivne procese, ki jih vaš otrok potrebuje, da izostri svoj um. Risanje sproži istočasne aktivnosti na levi in desni strani možganov. Risanje razvije vašega otroka v dobrega razlagalca tega o čem razmišlja ali kar želi povedati.

 

Ne dovolite, da stare dobre čečkarije postanejo del preteklosti. Naj vaš otrok zgrabi voščenko ali barvico, dajte mu šop papirja in mu omogočite, da odkrijejo svojo kreativnost in izrazij svoje misli skozi podobo ali sliko. Spodbujajte kreativnost vašega otroka skozi risanje.

 

Modrovali smo po: http://www.pofuff.com/blog/10-reasons-why-you-need-to-encourage-your-child-to-draw/ marec, 2016

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...