Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog
  • Malčki in gibanje

    Malčki in gibanje

    Ko opazujem vrstnike naše male, in jih seveda primerjam z njo, opažam velike razlike. Dobri dve leti stari malčki skromni v besedah in nerodni v stavkih šibajo s poganjalčki in skiroji, splezajo že na najvišjo letvico na plezalih, skačejo z višine kot žabice, plavajo kot ribice,… A naša? Nič! Vse jo bode, pika, boli, jo je strah, ona tega ne bi,… Trebušček ji pridno raste in nogice ima rahlo na x. Je z njo kaj narobe? Zaostaja v gibalnem razvoju? Seveda ne! :)


     

     

    Nadaljuj z branjem

  • Avtizem

    Avtizem

    Drugega aprila se občinske in državne stavbe ter svetovne znamenitosti odenejo v modro barvo. Zakaj? Na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan zavedanja avtizma. Na radiu sem zasledila pogovorno oddajo z asistentko doktorico Jernejo Maček, specialistko otroške in mladostniške psihiatrije ter vodjo Ambulante za avtizem, ki deluje v okviru Pediatrične klinike v Ljubljani. Podala je precej zanimivih dejstev in koristnih informacij za starše, kateri sumijo, da ima njihov otrok znake avtizma. Posnetek si lahko poslušate na povezavi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/03/motnja-avtisticnega-spektra/


     

    Nadaljuj z branjem

  • Darilo mojemu otroku

    Darilo mojemu otroku

    Težko je obdariti novorojenčka, ko pride na svet. V nosečnosti sem razmišljala, na kakšen način naj svojemu otroku dam popotnico za življenje kot mamica. Čas, ljubezen, objemi, pozornost… Da, vse to je obvezno za duhovni razvoj. Ljubezen je edinstvena in neprecenljiva. Toda ljubezen je kot veter; ne moreš ga videti, lahko ga samo čutiš. Želela sem iti še korak dlje in dati svojemu otroku nekaj oprijemljivega. Razmišljala sem o času, ko dopolni 18 let. Ali pa o izbiri darila ob poroki. Nisem materialist, tako da najlažje obdarim človeka, če mu sama naredim darilo, če ga dobro poznam, seveda.


     

    Nadaljuj z branjem

  • 10 razlogov zakaj risati

    10 razlogov zakaj risati

    Vsaka otroška sobica bi morala imeti barvice, voščenke, vodene barvice in flomastre. Otroku moramo dovoliti, da skozi risanje izraža, spoznava in razvija barve, poteze, like, oblike in čustva. Ko se midve lotiva risanja sva popackani od glave do pet, naše pohištvo dobi barvni dekor, stene pa spremenijo barvo. Ko rišemo, rišemo zares! :)Rišite s svojim otrokom – on vas ne bo ocenjeval in primerjal s Picassom. Tudi, če so vaše risarske sposobnosti ostale na nivoju 7-letnika (kot moje :) ) se bodo vaše slike vašemu malčku zdele največja umetnina.


     

    Nadaljuj z branjem

  • Higiena rok

    Higiena rok

    Ciciban - Cicifuj Ciciban teče v zeleni dan;
    ptičica znanka v goščavi
    vsak dan lepo ga pozdravi:
    “Ciciban, Ciciban, Ciciban,
    Ciciban, dober dan.”

    Ciciban, kaj pa je danes, čuj!
    Kaj ti to ptička prepreva?
    Po vsej dobravi odmeva:
    “Cicifuj, Cicifuj, Cicifuj,
    Cicifuj, fej in fuj!”

    Ciciban misli: “Zakaj Cicifuj?”
    Takrat si roke zagleda,
    pa se domisli: “Seveda.
    Danes se nisem umil še, fej, fuj,
    danes sem res Cicifuj!”

    Bister potoček se vije čez plan,
    preko kremenov se lije;
    Ciciban v njem se umije,
    ptička zapoje spet: “Ciciban,
    Ciciban, dober dan!”

     Mehurčki, Oton Župančič; Mladinska knjiga, 1987


     

    Nadaljuj z branjem

  • Bolezni in sokovi

    Bolezni in sokovi

    Spet kihamo, kašljamo, nimamo apetita, imamo vročino in smo čisto brez energije. To je naše prvo leto v vrtcu in smo že šestič doma :( Povsod preberemo, da naj otrok v času bolezni veliko pije. To nam nekako uspe. Ker pa mala nima apetita me skrbi, da bo s hranilnimi snovmi v minusu. Vsekakor pa mi niso pri srcu čudežne tabletke in ostali kemični pripravki, ki naj bi dvignili imunski sistem otroku in krepili njeno odpornost. Seveda nam ni treba do trgovine ali lekarne, stopimo raje do naše stare mame ali lokalne tržnice, kjer najdemo čisto vse kar potrebujejo naša mala in velika človeška telesa.


     

    Nadaljuj z branjem

  • Kako ohraniti mirno kri?

    Kako ohraniti mirno kri?

    …ko otrok joče brez vam znanega razloga? Ko polije pijačo po sveže pomitih tleh? Ali pa, ko prinese domov iz šole nižjo oceno, kot ste jo pričakovali?


     

    Nadaljuj z branjem

  • Starševska ljubezen

    Starševska ljubezen

    Vsak večer ji rečem, da jo imam rada, včasih jo stiskam tako, da jo verjetno boli, včasih je od mojih poljubčkov čisto mokra, včasih jo gledam kako spi, včasih jokam, ker moč te ljubezni tako boli. Zadnjič mi pa moja dvoletnica reče: ˝Rada mam!˝ :)


     

    Nadaljuj z branjem

  • Pust, mastnih ust

    Pust, mastnih ust

    Težko pričakovana pustna sobota je končno tu in s tem tudi čas, da se malo našemimo. Letos imamo srečo tudi s sončnim in toplim vremenom, tako da ni izgovorov, da se ne bi udeležili pustnega rajanja z otroki. Če krofov še niste spekli, jih lahko tudi jutri :)

    Nadaljuj z branjem

  • Maček Muri

    Maček Muri

    Le kdo ga ne pozna?

    Spodobna knjiga Maček Muri, ki jo imamo doma izgleda tako: stara je vsaj 30 let, platnice niso več trde ampak mehke, vidni so sledovi otroških solz, nosnih svečk in čokolade, sem pa tja je vidna kaka poteza z barvico, diši pa še vedno tako kot je takrat, ko smo sedeli pri mami v naročju. Podobno je s kaseto Nece Falk, Maček Muri in muca Maca: prelepljena je z vsemi mogočimi nalepkami, ker je bila že večkrat presneta, trak je tako preigran, da je že skoraj prozoren, kaseta neprestano preskakuje, koleščka za trak pa sta obrabljena zaradi nenehnega navijanja traku s svinčnikom. Kakšni lepi spomini!

    Nadaljuj z branjem

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...