Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Malčki in gibanje

6. julij 2016

Malčki in gibanje

Ko opazujem vrstnike naše male, in jih seveda primerjam z njo, opažam velike razlike. Dobri dve leti stari malčki skromni v besedah in nerodni v stavkih šibajo s poganjalčki in skiroji, splezajo že na najvišjo letvico na plezalih, skačejo z višine kot žabice, plavajo kot ribice,… A naša? Nič! Vse jo bode, pika, boli, jo je strah, ona tega ne bi,… Trebušček ji pridno raste in nogice ima rahlo na x. Je z njo kaj narobe? Zaostaja v gibalnem razvoju? Seveda ne! :)


 

 

Dr. Dorica Šajber, asistentka na fakulteti za šport, začetnica Fredove metode učenja plavanja dojenčkov in malčkov v Sloveniji, o otrokovi zgodnji telesni dejavnosti pravi: »Otroku naj bi do sedmega leta ponudili čim več motoričnih informacij. Poleg plavanja – pri dojenčkih spodbujamo refleks sonožnega odriva, ki ga imajo, dokler ne shodijo, po domače temu pravimo žabica – so to še lazenje, plazenje, plezanje, guganje, vrtenje, prevrati, teki, skoki, meti ter pozneje gibalne dejavnosti za razvoj ravnotežja – drsanje, smučanje, kotalkanje, vožnja s kolesom.«

 

NOVOROJENČKI

naj bi od rojstva do 12 mesecev preko gibanja predvsem spoznaval okolico, vse gibalne aktivnosti naj bi bile usmerjene k razvoju gibalnih sposobnosti. Površine, kjer se aktivnosti dogajajo, ne smejo daljši čas omejevati gibanje, poskrbeti pa je treba tudi za varnost. Dojenčki naj bodo aktivni večkrat dnevno, predvsem med raznimi aktivnostmi, ki se dogajajo na tleh. Več kot je gibalne/športne aktivnosti dnevno, boljši so učinki in koristi za zdravje.

MALČKI (od 12 do 36 mesecev)

naj bi bili deležni vsaj 30 minut strukturirane gibalne aktivnosti dnevno in od 60 minut do več ur nestrukturirane gibalne aktivnosti ter ne bi smeli biti neaktivni več kot 60 minut skupaj, razen med spanjem. Pri aktivnostih na zunanjih in notranjih površinah naj bo poskrbljeno za varnost, naloge za razvoj gibalnih sposobnosti pa naj bodo že malo kompleksnejše.

PREDŠOLSKI OTROCI (od 3 do 5 let)

naj bi bili deležni vsaj 60 minut dnevne strukturirane gibalne/športne aktivnosti in vsaj 60 minut do več ur nestrukturirane te naj ne bi bili neaktivni več kot 60 minut skupaj, razen med spanjem. Tudi pri njihovi aktivnosti je treba poskrbeti za varnost na zunanjih in notranjih površinah, naloge za razvoj kompetenc in gibalnih sposobnosti so sedaj še zahtevnejše. Vse vsebine gibalne/športne aktivnosti naj bodo zabavne za otroke, potekajo na v sklopu različnih iger ter naj bo v ospredju sodelovanje namesto zmagovanje. Da bi bili naši otroci čim manj neaktivni!

 

Prilagam povezavo do odličnega priročnika Dejavnosti za dojenčke in malčke na različnih področjih njihovega razvoja (od 0 mesecev do 3 leta). Priročnik je sicer namenjen animatorjem, samo kaj pa smo starši drugega kot to? :)

 

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...