Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

11 idej kaj početi na deževen dan

17. oktober 2015

11 idej kaj početi na deževen dan

Spet smo se zbudili v deževen dan :( Pojedli smo zajtrk in mala je že začela namigovati ˝Šinka, šinka!˝ (prevod: ˝Risanka, risanka!˝). Kako enostavno je prižgati tisti gumb, za katerim se skriva barvit in zabaven svet. Svet, ki krade otroško domišljijo in ne krepi družinskih odnosov. Zato ugasnimo TV-je, računalnike, tablice, telefone in v akcijo:

1. DRUŽABNE IGRE – v vsakem domu se skriva vsaj ena družabna igra. Kar malo pobrskajte kaj imate in na plano z njimi. Najboljše so tiste družabne igre kjer piše ˝primerno za: 0 – 99+ let˝. Tako se lahko zraven igrajo še mlajše sestrice, babice in pradedki. V kolikor pa niste nič našli na zaprašenih policah, potem v roke vzemite list papirja, 4 barvne flomastre, kocko in makarone – in že boste imeli unikatni Človek ne jezi se.
2. KAMPIRANJE V DNEVNI SOBI – zakaj pa ne? Morda priložnost, da pokažete svojemu otroku kako se postavi šotor ali enostavno napnete rjuho, prostor obložite z blazinami, večerjate na tleh in prespite v spalni vreči. Dovolite otroku, da pri njem prespi še kak prijatelj – pričarali jim boste nepozaben večer.
3. PICA ŽUR – naredite ali kupite testo za pico in pustite otroku, da si sam izbere sestavine in jih naloži na pico. Pokukajte v hladilnik in naredite odštekane kombinacije. Pice obvezno poimenujte in razglasite zmagovalca.
4. LOV NA ZAKLAD – dobro skrijte ˝zaklad˝ za katerega veste se bodo otroci trudili najti (pri nas bi bil daljinec ali telefon kar pravšnji zaklad :)). Po stanovanju razporedite oznake, pod katerimi se bodo skrivali namigi kje je zaklad oz. kje se skrivajo naslednji namigi. Ne namigujte konkretno ampak posredno: lahko v obliki slikic, pri starejših otrocih pa lahko uporabite celo rime, pregovore, uganke, itd.
5. LUTKOVNA PREDSTAVA – Lutkovno predstavo lahko uprizorite izza napete rjuhe, večje škatle, itd. Tekst za lutkovno predstavo si lahko sposodite pri kakšni znani lutkovni igri ali pa si celotno zgodbo izmislite sami. Ko boste enkrat začeli s predstavo bo zgodba kar stekla, sploh ker otroci zelo radi sodelujejo s pripombami in vprašanji. Lutke za vašo predstavo so lahko plišaste igračke vaših otrok ali se malo potrudite in naredite lutke iz nogavic, penastih žogic, papirja, itd.
6. GRAD IZ KARTONA – v bližnji trgovini vzemite čim večje kartonske škatle. Skupaj z otroki izrezujte, sestavljajte, lepite toliko časa dokler skulptura ne bo podobna gradu. Nato grad lepo pobarvajte, ga okrasite, polepite z nalepkami. Iz kartona izrezljajte še krone, jih oblepite z aluminijasto folijo in vaše stanovanje se lahko prelevi v srednji vek, kjer vladajo kralji in kraljice.
7. LONCI KOT INŠTRUMENTI – iz kuhinjskih predalov vzemite lonce, ponve, pokrovke, kuhalnice, metlice, zajemalke, strgala, cedila, itd. in skupaj z malčkom preizkusite zvoke, ki jih oddajajo ti predmeti, če tolčemo enega ob drugega. Za zabavo ustanovite mini band in naredite spremljavo za ˝Kuža pazi!˝ ali ˝Ringa, raja˝.
8. PEKA PIŠKOTOV – ne čakajte na zimske počitnice, da bi se lotili peke božičnih piškotov. Specite jih kar tako. Naj bo peka zabavna – dovolite otrokom, da mesijo, packajo, z modelčki oblikujejo in okrasijo piškote. Tudi kolački (muffini) so enostavni za pripravo, otroci pa se lahko poigrajo z dekoracijo.
9. DOMAČI PLASTELIN – že v enem naših prejšnjih blogov smo pisali o izdelavi domačega plastelina. Lahko se lotite tudi doma narejene krede (potrebujete gips, vodo in nekaj tempera barve za obarvanje) – uporabite modelčke za piškote ali modelčke za peščene potičke in si naredite čisto svoje, unikatne krede.
10. ŠTAMPILJKE IZ KROMPIRJA – kako lep spomin na vrtec :). Vzamemo malo večji krompir in ga prerežemo na pol. Z nožkom ali kakim drugim orodjem v sredico krompirja zarišemo obliko štampiljke (srček, zvezdica, rožica), ki jo nato previdno obrežemo. Vzamemo vodene ali kake druge barve, pomočimo krompir v barvo in veselo štempljamo.
11. SPREHOD PO DEŽJU – kdo pa je rekel, da moramo biti na deževen dan doma, na suhem? Obujte škornje, oblecite dežni plašč in/ali vzemite dežnik in z malčkom veselo čofotajte po lužah – spet in spet in spet! :)

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...