Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Ah, ti virusi!

22. avgust 2015

Ah, ti virusi!

Še malo pa bo tu mesec september in bo treba v varstvo. Je res, da se starši zavedamo, da je vrtec super za otrokov socialni razvoj, a obenem nas je tudi strah, da bodo malčki pogosteje bolni kot pa, če bi ostali doma.

Vzroki za pogostejša obolevanja otrok so: večja izpostavljenost različnim vrstam mikrobov, nezrelost imunskega sistema, psihični vzroki pa še kaj bi se našlo. Virusnih okužb je kar 90% (prehlad, viroza, gripa, rotavirus…); prenašajo se s kapljično okužbo (kihanje, kašljanje, pitje iz istih skodelic in uživanje hrane z istim priborom iz istega krožnika). Bakterijskih okužb je manj, 10% (angina, pnevmokokne okužbe, vnetje srednjega ušesa…). Aha, ne smemo pozabiti na norice.

Delno lahko otroka pred okužbami zaščitimo z zdravim življenjskim slogom, ki krepi njegov imunski sistem in varuje njegovo zdravje. Pomembno je tudi, da otroka že kmalu naučimo naj poskrbi za svojo higieno. S tem mislim predvsem na redno umivanje rok - pred obroki, po uporabi stranišča, vedno, ko so roke vidno umazane. Umivanje rok z milom je poceni in najučinkovitejši način za preprečevanje okužb.

Kaj pa storiti, ko otrok že smrka in kašlja? Najenostavnejša in poceni 'zdravila' so skoraj vedno v domači kuhinji. Ja, nasveti babic in prababic vedno pridejo prav. Jaz imam čebulo in česen vedno na zalogi. Ponavadi čebulo nasekljam in jo potresem s sladkorjem ter postavim v otroško sobo blizu postelje. Ali pa jo malo prepražim na maslu, zavijem v tetra plenico in položim na otrokove prsi ter pustim čez noč. Za odmašitev zabasanega nosu sem pa uporabila pretlačen česen, ga dala v izparilnik za eterično olje, zalila z malo vode ter prižgala svečko. Vodo in česen sem menjavala čez dan in naslednje jutro je moj otrok normalno dihal. Vesela mami! Lahko pa otroku ponudite naslednji napitek: po 2 čajni žlički limoninega soka, jabolčnega kisa, domačega nesegretega medu (če ga imate) in malo cimeta zalijete s 3 dl tople vode in naj otrok pije po majhnih požirkih večkrat na dan. Lahko pa dodate še malo kurkume in naribanega ingverja. Počitek je seveda obvezen.

Sicer nam v zimskih mesecih izredno pomaga vlažilnik zraka, ker je v stanovanju izredno suh zrak. Ja, naše sluznice morajo biti navlažene, s tem tudi zmanjšamo možnost okužb.

Drugi nevšečnosti sta driska in bruhanje. Driska je lahko znak za neravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju. Jemanje probiotičnih dodatkov lahko neravnovesje odpravi. Pomembna je hidracija; pitje po žlički, če ne gre drugače. Nekateri priporočajo tudi kokosovo vodo, ker vsebuje ugodno razmerje elektrolitov. Ali pa čaj posušenih borovnic (letos sem jih posušila kar nekaj kozarčkov).

Kaj pa gliste? Borovnice pomagajo in česen, veliko česna ter papaja oziroma encim papain. Raziskave so pokazale, da je več papaina v nezrelih sadežih kot pa v zrelih. Lahko pa poskusite tudi s sveže stisnjenim korenčkovim sokom. Sicer ni tako učinkovit kot papaja, a vendar je tudi v pomoč. Eterična olja v korenju okrepijo prekrvavitev tkiv v želodcu in črevesju, zato uravnavajo prebavo, odganjajo pa tudi gliste. Česen pa lahko uporabimo za pripravo mlečnega napitka. Otrok naj popije 1 dl mleka (še najboljše je surovo mleko), v katerega primešamo dva strta in pretlačena česnova stroka. Kaj pa odrasli? Tudi nam se lahko zgodi, da dobimo gliste. Mi pa lahko sedem dni zapored uživamo pripravek iz: 1 stisnjenega stroka česna, ½ žlice olivnega olja in nekaj kapljic limoninega soka. Vsega skupaj pride za približno eno jušno žlico. Če imate kakšne težave z želodcem pa zraven pojejte še košček kruha, da ni prehudo.

Čim manj bacilov in čim več brezskrbnih vrtčevskih dni vam želim!

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...