Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Čas preizkušenj

19. september 2015

Čas preizkušenj

Odraslim ni veliko do tega, da bi skakali po postelji ali tekali po trgovini. Zakaj ne? Ker sta čelna režnja naših možganov dovolj zrela, da onemogočita 'motorične impulze' – potrebo po tekanju, skakanju in plezanju. Pri majhnih otrocih pa takšni mehanizmi še niso zreli. Če jim torej rečete, naj se vedejo kot odrasli, bodo vaše prošnje verjetno bob ob steno.

Kadar vam otrok zabrusi: ˝Ne bom!˝
Otrokova močna volja je velik življenjski potencial. Izjava dve- ali triletnega otroka ˝Ne bom!˝ napoveduje sposobnost postaviti se zase, strastno željo po tem, da ve, kaj hoče od življenja, in motivacijo za to, da vztraja pri svojem do konca. Če imate malčka, ki uveljavlja svojo voljo na zelo izzivalne načine, se sprijaznite z dejstvom, da morate seveda res jasno začrtati meje, da pa vzgoja kljub vsemu, ni urjenje poslušnosti. Kot starši moramo pazljivo razmisliti o tem, kako se odzvati na otroka, ki pravi ˝Ne!˝.

Kadar otrok skače po postelji
Če otrok skače po postelji in se podi okrog, še ne pomeni, da je poreden. Če so otroci mlajši od pet let in jih ne ustrahujete z urjenjem poslušnosti (s tem preprečite naravno, spontano vedenje), se bodo izjemno težko nehali tako vesti. To je zato, ker v njihovih zgornjih možganih še niso nastale odločilne povezave s spodnjimi možgani. Sprostiti je treba njihovo energijo. Dajte otroku na voljo kaj drugega; na primer, omislite si trampolin na vrtu ali pojdite do bližnjega igrišča. Nikar ne izgubljajte živcev.

Kadar se otrok težavno vede v javnosti
Zaradi otrokovih neobvladanih impulzov je pametno razmisliti o tem, na katera javna mesta lahko greste z njim. Majhni otroci in restavracije s petimi zvezdicami so že po definiciji zelo ponesrečena kombinacija. Težavnemu vedenju v kavarnah in restavracijah velikokrat botruje dolgčas. Poiščite prostor, kjer se otrok lahko podi.

Spremenite morasto nakupovanje v razburljiv lov na zaklad
Dolga pot v supermarket, na kateri je majhen otrok brez zaposlitve, je zanj pogosto neznosna. Domislite se kakšne igre, ki se jo lahko igrate z otrokom med nakupovanjem: na primer igre 'počniva nekaj skupaj'. To bo zadovoljilo otrokovo lakoto po stimulaciji in strukturi.

Težave pri obedu
Zakaj otrok za mizo ne more sedeti pri miru in lepo jesti hrane, ampak se raje igra? Če ga kaj vznemirja, njegovo vznemirjeno telo zmanjša tek. Nekateri starši se pri obrokih vedejo povsem napačno, ko hočejo vznemirjenega otroka prisiliti, da bi jedel. Poskusite raje v času hranjenja aktivirati sistem za igro v otrokovih spodnjih možganih, da bo začel hrano povezovati z zabavo, ne pa s strahom. Dajte mu krožnike z vzorci in mu dovolite, da se igra s hrano in razišče nove teksture ter barve.

Kadar otrok ustvarja nered
V hiši je zavladal presenetljiv mir. Greste pogledat, kaj se dogaja, in zagledate nered. Otroci so v kopalnico prinesli smeti, zvitke toaletnega papirja pa razvili v reko. Kaj boste storili? Lahko pustite, da se vam v spodnjih možganih aktivira sistem za bes, lahko pa se zberete in razmislite, kako bi se na to lahko odzvali tako, da bo ta izkušnja za otroka pozitivna, ne pa negativna. Pomembno je, da ne zatirate otrokove čudovite ustvarjalnosti in domišljije. Raje spremenite pospravljanje v skupno igranje.

Povzetek:
- Kadar vas otroci, mlajši od pet let, 'preizkušajo', je to posledica njihovih nezrelih sistemov v možganih.
- Nikoli ni dobro otroka kaznovati zaradi težavnega vedenja, ki je v celoti posledica nezrelih sistemov v možganih.
- Preden greste ven, pomislite, kako boste otrokove zgornje možgane zamotili s kakšno zanimivo dejavnostjo, tako da vam njegovi primitivni sistemi v spodnjih možganih ne bodo pokvarili dneva.
- Če želite, da otrok preraste primitivne impulze, ki ga silijo v besno obračunavanje, se morate veliko ukvarjati samo z njim in mu pomagati obvladati zelo silovita občutja in najti besede, s katerimi mu boste pomagali razmišljati o njih.
- Poskrbite za otrokovo lakoto po strukturi, vzpodbudi in priznanju, pa se boste z njim imeli resnično lepo.

Povzeto po: Sunderland, Margot, Znanost o vzgoji, Velika Britanija, 2006

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...