Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Dobre prehranjevalne navade pri otroku

14. november 2015

Dobre prehranjevalne navade pri otroku

Imate doma otroka, ki bi vsak dan jedel le špagete z omako? Vam pa seveda to ni všeč, ker je v takem obroku zelo malo hranilnih snovi, pomembnih za njegov razvoj. Poskusite z alternativo; predlagajte, da si izbere en dan v tednu, ko si bo sam pripravil špagete. Izkoristite to priložnost in otroku pokažite na koliko različnih načinov si lahko pripravi svojo najljubšo jed in jo servira. Vmes pa ves čas proslavljajte ljubezen do te jedi.

Imate doma malčka, ki ne mara dušene zelenjave? Skuhajte mu zamrznjeno koruzo, grah, korenje ali kakšno drugo vrsto zelenjave. Zamrznjena zelenjava izgubi zelenjavni okus in morda bo na ta način otrok pojedel več zelenjave. No, o takšnih in drugačnih trikih v kuhinji pa kdaj drugič.


 

Otroci se zelo zgodaj navadijo prisluhniti svojemu telesu. Natanko vedo kdaj so siti in nam skušajo to dopovedati, a žal jim velikokrat ne znamo prisluhniti. Dveletni otrok odrine krožnik, odrasli pa se igrajo z njim in se pretvarjajo, da je polna žlica letalo, ki bo pristalo v njegovih ustih, če jih bo le odprl. S takim ravnanjem otroka žalimo, obenem pa ima to lahko kasnejših letih neljube posledice. Pustimo otroku, da sam pove kdaj ima dovolj. Zaupajmo mu, da zna sam prisluhniti svojemu telesu in svojim potrebam.

Avtorica knjige Otroci so tega vredni, Barbara Coloroso (ja, knjiga velikokrat pristane v mojih rokah) svetuje, da naj obroke sestavimo tako, da omogočajo izbiro, obenem pa naj bodo praktični in tudi za nas sprejemljivi. Vprašanje naj se glasi: ˝Želiš za malico polovico sendviča ali celega?˝ namesto ˝Kaj želiš za malico?˝ Otroku dajte svobodo znotraj danih meja. Če se odloči za cel sendvič, ga nikar ne opozarjajte, da je prejšnji dan pojedel le polovico. Kako bi se pa počutili vi, ko bi v restavraciji naročili veliko pico, natakar pa bi vas opozoril, da ste zadnjič večino pustili in da je morda bolje, da naročite malo pico.

Če imate doma otroka, ki neskončno dolgo obeduje, ga nikar ne priganjajte pač pa mu povejte: ˝Radi jemo skupaj s teboj, zato bomo pri mizi posedeli še pet minut. Če do takrat ne boš končal, te bomo pustili, da poješ sam, v miru.˝ Pustite, da poje sam in da svoj krožnik in pribor sam pospravi v pomivalno korito oziroma zloži v pomivalni stroj. Če ste ostalo posodo že pomili, naj svojo pomije sam. To je logična posledica njegovega počasnega prehranjevanja. Izogibajte se godrnjanju, prosjačenju in podkupovanju; v vseh primerih prevzemate njegov problem in ga rešujete po vaših predstavah.


 

Privzgojite otrokom dobre prehranjevalne navade in se izognite sporom na naslednje načine.

Doma naj bo veliko vrst dobre hrane in tudi sami jo uživajte.

Če ste zasvojeni s čokolado, naj ta ne leži vsepovsod, saj bo premamila tudi otroke. Raje se je lotite potem, ko zaspijo ali še bolje, zmanjšajte svojo porabo in bodite dober zgled.

Spoznavajte otroka s hrano, ki jo uživa.

Špagete sestavljajo ogljikovi hidrati, govedina vsebuje beljakovine, jabolka vsebujejo vlaknine in pospešujejo prebavo. Preučevanje listkov na prehrambenih izdelkih spominja na branje kuharske knjige. Zakaj je jabolko tako zdravo in zakaj je korenje dobro za oči? Otroku dovolite, da vam pomaga sestavljati in pripravljati zdrave in bogate obroke.

Pripravljajte široko paleto jedi in jih servirajte na različne načine.

Naučite jih preceniti, koliko hrane naj si naložijo na svoj krožnik. Organizirajte piknik in otroke naučite, kako naj jedo s papirnatimi krožniki na kolenih.

Vsaj enkrat mesečno z otrokom priredite proslavljanje.

Iz predalov potegnite najlepše prte, sveče, slavnostni pribor, si zavrtite dobro glasbo in dobro hrano. Vse to za nas same, ker smo tega vredni in ker je zabavno praznovati v krogu družine.

Otroke naučite olike in ne pravil obnašanja.

Olika je sestavina družabnih vljudnostnih dejanj, ki ljudem omogočajo, da jim je lepo, ko sedejo za isto mizo. V filmu Greystoke je primitivni Tarzan kot gost na slavnostnem kosilu prijel voj krožnik z juho in ga nesel k ustom. Vsi navzoči so se zgražali, le gostitelj ne. V svoji slavnostni obleki je z izjemnim dostojanstvom prav tako ponesel svoj krožnik k ustom in popil juho. Bil je olikan.

Naučite otroke kuhati.

Moj dveletni sin že sedaj pomaga mesiti testo za kruh in oblikovati piškote. Seveda bi bilo bolj učinkovito, če bi kuhala in pekla sama, a na dolgi rok verjamem, da mu, ko bo odšel od doma, ne bo padlo na misel, da bi si kupil konzervo golaža in jo razglasil za višek kulinarike (no, vsaj upam :)).

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...