Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Domači plastelin

8. avgust 2015

Domači plastelin

Poletje! Morje, sonce, smeh, vonj po borovcih, predvsem pa občutek sproščenosti in svobode. Priznam, letos smo komaj čakali poletni oddih na morju, ker ga lansko leto nismo imeli. Oziroma smo imeli na voljo samo tri dni plavanja v morju. Odrasli se še lahko sprijaznimo s tako kratkim oddihom, za večino otrok pa morje pomeni pravi pravcati raj in nekaj dni dopustovanja na morju jim mine, kot bi trenil.

Letos sem na potovalni seznam načrtno napisala res samo osnovne stvari. Na računalniku imam natipkan seznam že od lani, tako da ne izgubljam časa z razmišljanjem in pisanjem. Ker smo dopustovali v apartmaju, sem že doma skuhala nekatere jedi ter jih zamrznila, da si nisem preveč belila glave s kuho na morju.

Vremenska napoved je bila ugodna, brez dežja. Torej smo s seboj vzeli igrače za v vodo, kakšno žogo ter barvice in to je bilo to. A glej ga zlomka, en dan smo imeli tako burjo, da nismo mogli iti ven. Pa tudi deževalo je ter se malce ohladilo. Kaj početi cel dan v apartmaju (ali prikolici) z nadebudnim 1,5-letnikom? Smo se žogali, lovili, skrivali, mali je risal in trgal papir. Kaj še? Bilo je pozno popoldne in med pripravljanjem malice sem se spomnila, da imam vse sestavine za domače slano testo (igralno testo, plastelin) s seboj. Ja! Za krepitev malčkovih prstnih mišic ni boljšega od plastelina. Če pa je plastelin narejen doma pa še toliko boljše; ni vam treba biti tako pozoren na vsako pikico, ki jo malček da v usta.

KAJ POTREBUJEMO?:

- 1 skodelica moke (katerikoli tip pride v poštev)*
- pol skodelice soli (naj bo fino mleta, še boljše pa je, če jo predhodno stopite v vodi)
- 1 jušna žlica olja (da je testo bolj voljno in gnetljivo)
- 1 skodelica vode
- po želji jedilne barve ali pa začimbe za obarvanost; eterična olja, če želite testo odišaviti ali pa bleščice, da bo vse skupaj še malce bolj zanimivo
*Imam prijateljico, katere otrok je alegičen na pšenico, tako da sem ji svetovala, da naredi testo iz gustina (koruznega škroba). Izbirate lahko tudi med ostalimi vrstami moke: ajdovo, rženo, koruzno, ječmenovo, riževo… Bistvenih razlik ni, razen v barvi in gostoti.

NAVODILA ZA PRIPRAVO:

Zmešajte moko in sol, dodajte vodo ter žlico olja. Dodajte še jedilne barve in vse skupaj zmešajte ter dobro pregnetite, da dobite gladko testo. Plastelin lahko shranite v plastično folijo ali pa v navadno plastično posodo ter ga hranite v hladilniku nekaj dni. Še ena dobra lastnost doma narejenega plastelina je, da je mehkejši kot kupljeni in ga zato mali prstki lažje oblikujejo. Pa še miza in tla se lažje očistijo, ker je vodotopen.

Sin je testo gnetel, ga metal vsepovsod in vanj vstavljal kamenčke, ki smo jih nabrali na plaži. Bilo je kar nekaj smeha in veselja, bližal pa se je tudi čas za večerjo in odhod v posteljo. Bil je prijetno izkoriščen vetroven dan ;)

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...