Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Kaj položiti pod smrekico?

19. december 2015

Kaj položiti pod smrekico?

Prihaja drugi od dobrih mož, Božiček. Naša punčka je stara skoraj 2 leti in je že za Miklavža dobila 5 čokoladnih dedkov Mrazov, tri škatle piškotov, 2 škatli biskvitnih medvedkov in 4 vrečke bombonov. Ste že kdaj poskusili čokoladnega dedka Mraza? Jaz sem ga nazadnje in ko sem naredila prvi griz so me zaskelele vse plombe v ustih nato se mi je naredil ogromen cmok, kepa sladkorja, ki se ti zatakne nekje na poti v požiralnik. Po odgriznjeni kučmi čokoladnega dedka Mraza nisem mogla več nadaljevati s to pretirano sladkobo. In kaj naj sedaj z njimi? Moji mali ne morem dovoliti, da jih poje, težko bi jih podarila naprej, ker ne bi želela, da to uživa sploh kateri otrok. Mislim, da bodo čokoladni dedki Mrazi romali v smeti.


 Kakor da nam v času obdarovanja zmanjka domišljije in iz police avtomatično vzamemo čokoladnega moža, plastično ali plišasto igračo in nogavice.

Kaj bi lahko najmlajšim podarili letos, da bi bilo darilo res na mestu?

Če le imate možnost je najlažje, da vprašate starše, kaj bi otrok rad. Če otroka poznate osebno, pomislite ali je kakšna stvar, ki jo je pred kratkim omenil, da mu je všeč in je še nima. V nasprotnem primeru pomislite na izdelke in darila, ki bi lahko bila primerna za otroka ter nato odločitev preverite še pri starših ali bližnjih prijateljih (če je otrok starejši). Pomagajte družini ali mamici z malčkom ter podarite oblačila, igrače ali nujne potrebščine kot so: plenice, živilski proizvodi, mazila,itd. Bodite pozorni na dejstvo, da malčki hitro prerastejo neko stvar.

  • Starostna skupina otrok od 0 do 3 let

Denar vložite v igrače in izobraževalno – zabavne aktivnosti za majhne otroke. Kocke, velike talne sestavljanke in plastelin so super za to starostno skupino, saj otroci radi razmišljajo in uporabljajo mentalno simulacijo. Dojenčki in malčki se v tem obdobju šele učijo in pri tem so jim starši in vzgojitelji najboljši učitelji. Najbolj koristne igrače in materiali za to starostno obdobje so za krepitev fine motorike in senzomotorike (vid, dotik, vonj, sluh in okus). Otrok začne pri dobrih desetih mesecih uporabljati pincetni prijem. V poštev pridejo igrače, s katerimi krepi prijem s tremi prsti, saj je do sedaj za prijemanje predmetov uporabljal celo dlan. Poleg tega se začnejo krepiti slušne zaznave. Otrok začne razlikovati tudi med barvami in jih med seboj pravilno kombinirati (npr. rdeča-rdeča, modra-modra). Materiale zna razvrščati po velikosti in obliki. To je le nekaj namigov, kaj lahko otrokom koristi v tem starostnem obdobju. Zelo so veseli tudi glasbil, kot so triangel, bobni in ropotulje.

  • Starostna skupina otrok od 3 do 6 let

Otroci po tretjem letu imajo že nekaj izkušenj in tudi igrače in materiali postajajo bolj zahtevni. Pričnejo spoznavati številke, črke, geometrične oblike, spoznavajo se z dolžino in širino. Tudi slike že dobivajo svoj pomen, predvsem barve in velikost predmetov jim postajajo vedno bolj jasne. Uporaba škarjic (primerne za otroke in zaobljene) je lažja, pravilno začnejo uporabljati jedilni pribor in počasi postajajo na vseh področjih življenja veliko bolj izkušeni ter podobni odraslim. Otrok mora imeti pri teh letih svojo mizico in stol, prilagojena njegovi višini. Če tega še nimate, je to lahko idealno darilo. Otroku dovolite, da z vami sodeluje pri vsakdanjih opravilih. Pokažite mu, kako se olupi jajce, ožme pomaranča, kako se pometa po tleh ali pomiva posodo, primerno darilo je lahko predpasnik s kuharsko kapico, v kateri se bo otrok počutil kot pravi kuhar. Idealne so lego kocke in druge nekoliko zahtevnejše sestavljanke.

  • Starostna skupina otrok od 6 do 8 let

Interaktivne igrače. Stvari, kot so kompleti za ustvarjanje, punčke, akcijske figure, itd. Podarite delavnico ali komplet za izdelavo (dobijo se zelo izvirni kompleti za ustvarjanje za deklice – nakit, punčke iz cunj, voščilnice, itd. in za dečke – modelčki letal, avtomobilov, ladij, itd.)

  • Starostna skupina otrok nad 8 let

Nekaj idej vključuje: CD-je, DVD-je, oblačila, (ki so jih izrecno zahtevali), MP3 predvajalniki, vstopnice za kino, video igre, zbirateljske karte, uhančki, obroči za lase ali računalniki. Veseli bodo tudi: namizne igre za otroke (Otroci otoka Catan, Človek ne jezi se, Activity), tradicionalne igre (šah, kartice, štiri v vrsto), knjige, fantje si navadno želijo s športom povezana darila, medtem ko dekleta cenijo več mode in bolj ustvarjalno usmerjena darila.

Ročno izdelana darila

Zgodaj lahko začnemo otroka učiti, da so stvari, ki se jih ne da kupiti v trgovini boljše, lepše in da imajo višjo vrednost. Darila, ki jih lahko izdelamo sami in podarimo otroku:
- spretnejše roke lahko sešijejo ali skvačkajo kakšne lepe nogavičke, kapo, šal ali puloverček,
- naravno milo, ki lepo diši in je zanimivih barv lahko najmlajše spodbudi k rednemu umivanju rok

- slastni, zdravi piškoti lahko nadomestijo in otroku prinesejo veliko več dobrega kot kupljeni piškoti. Naredite jih v vse mogočih, igrivih oblikah, da bodo poleg dobrega okusa še zabavni

- slastni, zdravi čokoladni bomboni z manj sladkorja, s temno čokolado lahko brez pomisleka nadomestijo čokoladne dedke Mraze

Največje darilo – čas

V predprazničnih dneh naj se otroci vklopijo v najrazličnejše dejavnosti iz vsakdanjega življenja. To bo zanje veliko darilo, ki se jim bo močno vtisnilo v spomin. Naj z vami krasijo novoletno jelko, pečejo piškote, izdelujejo venčke ali krasijo stanovanje. Peljite jih na ogled lutkovne ali druge predstave. Skupaj naredite snežaka, potrudite se, da si bodo te dneve dobro zapomnili. Vsekakor pa bo višek praznikov odpiranje daril, zato jih zanimivo, vendar skromno zavijte, pri tem pa bodite izvirni. Uporabljajte naravne materiale; darilo lahko položite v kartonsko škatlo in jo zavijete. Pobarvajte jo in nanjo nalepite zvezdice, ki ste jih izdelovali skupaj z otroki. Naj darila otroke presenetijo zjutraj, ko se bodo zbudili, tako da bosta veselje in radost še toliko večja.

 

 

Modrovali smo po:
- http://www.bibaleze.si/clanek/malcek/otrokom-koristna-darila.html 
- http://rubirudi.com/kako-izbrati-starosti-primerno-darilo-za-otroke/#.VnRczb__3IB

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...