Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Kako ohraniti mirno kri?

20. februar 2016

Kako ohraniti mirno kri?

…ko otrok joče brez vam znanega razloga? Ko polije pijačo po sveže pomitih tleh? Ali pa, ko prinese domov iz šole nižjo oceno, kot ste jo pričakovali?


 

Kot starši moramo zelo pazljivo razmisliti, kako se bomo odzvali na otrokov bes, oziroma stisko. Dejstvo je, da nismo čarovniki, lahko pa s pravimi pristopi uspešno preprečimo še večje otrokovo nelagodje.

Če vaš malček joče, ga ne ignorirajte, ampak ga objemite in vprašajte kaj ga je tako razburilo. Povejte, da razumete, da je žalosten in naj se vam zaupa.

Ali pa ste v situaciji, ko se vaša dva otroka ravsata na zadnjih sedežih avtomobila. Ne bosta razumela vaše grožnje, da se boste vrnili na startno pozicijo, če takoj ne nehata z borbo. Raje ustavite avto na varnem mestu in pojasnite, da boste odpeljali naprej šele, ko bosta v avtomobilu vladala mir in tišina.

Ko otrok polije vodo, čaj ali sok po sedežni garnituri? Seveda ni lep pogled, še posebno, če je borovničev sok in se pozna luštna ogromna packa na svetlem blagu. Čeprav bi radi zakričali, raje v tistem trenutku globoko vdihnite in izdihnite ter recite: ˝Ups, a se je sok polil? Pridi, pojdiva po krpo in pobrišiva packo.˝

Trenutno se tudi v naši hiši kdaj pa kdaj sliši nekakšno jamranje, čeprav moj podmladek že super tvori stavke in zna odlično komunicirati. Takrat mu resno z mirnim glasom svetujem, naj se malce umiri in jasno izrazi svoje želje, da ga bom razumela. Pomaga tudi, da se spustite nižje in ste v višini otrokovih oči.

Ah ja, zopet ena slaba ocena v šoli. Nekaj najslabšega za otroka je slišati grajo v stilu: ˝Spet dvojka? Kaj je narobe s tabo?˝ Z otrokom ni nikoli nič narobe, so naši čudeži. Namesto negodovanja poveste, da ste opazili, da mu predmet nekako ne leži najbolje in če želi pomoč. Pomembno je tudi, da mu zaupate in da npr. ne rešujete matematičnih nalog namesto njega.

Pride pa tudi trenutek, ko imate vsega dovolj. Otrok noče spati, vi pa imate en kup dela za opraviti in povrhu vam zaradi stresnega dneva v službi uide izjava: ˝Dovolj te imam!˝ Kaj pa, če bi ta stavek zamenjali z: ˝Trenutno se počutim zelo slabo in potrebujem nekaj časa, da se umirim.˝ In pojdite v sobo, kjer ni nikogar, pa četudi je to kopalnica. Bolje bo tako za otroka kot tudi za vas, da si kasneje ne boste mogli očitati, da ste slaba mama. Ker to niste :)

Od kje črpam te nasvete? Od vsepovsod, branja literature, raznih tujejezičnih blogov, pogovarjanja z drugimi mamicami… Predvsem pa skušam najprej poslušati sebe in otroka ter biti za vzgled. Saj veste, ne besede in ne zapovedi, temveč dejanja štejejo.

Ej, mami? Just chill :)

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...