Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Maček Muri

30. januar 2016

Maček Muri

Le kdo ga ne pozna?

Spodobna knjiga Maček Muri, ki jo imamo doma izgleda tako: stara je vsaj 30 let, platnice niso več trde ampak mehke, vidni so sledovi otroških solz, nosnih svečk in čokolade, sem pa tja je vidna kaka poteza z barvico, diši pa še vedno tako kot je takrat, ko smo sedeli pri mami v naročju. Podobno je s kaseto Nece Falk, Maček Muri in muca Maca: prelepljena je z vsemi mogočimi nalepkami, ker je bila že večkrat presneta, trak je tako preigran, da je že skoraj prozoren, kaseta neprestano preskakuje, koleščka za trak pa sta obrabljena zaradi nenehnega navijanja traku s svinčnikom. Kakšni lepi spomini!


 

Zdaj, ko Mačka Murija prebiram in prepevam svoji hčerki, ga razumem povsem drugače. Nanj gledam preveč odraslo in malce sem izgubila občutek za pravljičnost in domišljijski svet. Pustim se zavesti hčerki, ki komentira in se hihita ob prigodah tega prikupnega mačkona. Prebiramo ga vsak večer: ˝Mami, ne spat! Še mleka in mačka Murija!˝ V mojih očeh spet dobiva tisto staro podobo kul mačka Murija, ki ima super kul punco muco Maco.

Je maček Muri resničen?

Kajetan Kovič je imel mačke rad že od nekdaj, kot nam je zaupala njegova hči, Nina Brala. Pri Kovičevih doma so vedno imeli mačke. Takole je v knjigi Jutranji sprehajalec zapisal Kovič: »V Ljubljani smo najprej imeli Mikija, ki je bil pravzaprav Mikica. Ob velikih počitnicah smo jo preselili v Radence k mojim staršem, ki so takrat stanovali v šoli, in je imela mlade na šolskem podstrešju. V zameno smo od mamine prijateljice dobili Murija, ki pa mu je v Ljubljani neprijazen človek z zalučanim kamnom strl nogo in smo tudi njega, da bi ga obvarovali pred novimi hudobijami, odpeljali na Štajersko.« Kajetan Kovič je tako resničnemu Muriju naredil opornico in poskrbel, da je mucek živel dalje na podeželju. Poleg dostojnega življenja pa mu je podaril še nekaj – nesmrtnost, saj je bil ravno ta maček navdih za pravljico o mačku Muriju. Kajetan Kovič je o nastajanju knjige Maček Muri nekoč zapisal: »Maček Muri mi je bila igra in ob pisanju sem se zelo zabaval. Namenil sem jo svojemu sinu, ki je ravno takrat odraščal.« http://www.macekmuri.com/murijevo-mesto/o-muriju, 2015 

Lansko leto je Maček Muri praznoval 40 letnico, knjiga je v tem času doživela več kot 20 ponatisov in izšla v več kot 150.000 izvodih.

Poleg avtorja knjige, Kajetana Koviča pa ne smemo pozabiti na Jelko Reichman, odlično ilustratorko, ki je našemu mačku vdahnila podobo in na Neco Falk, ki nam je omogočila, da o mačku Muriju tako radi prepevamo.

Tudi v naši trgovinici podpiramo in imamo radi mačka Murija. Že od rojstva dalje: http://www.deveta-dezela.si/prakticno/knjiga-dojenckov-album-macek-muri-in-muca-maca.html

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...