Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Male tegobe - 1. del

7. november 2015

Male tegobe - 1. del

Poleti smo ob bližnjem jezeru razgrnili piknik odejo, si privoščili kosilo na travniku in kopanje. Mala je veselo skakljala sem in tja, lovila paglavce v jezeru, preganjala metuljčke po travniku in v bližnjem grmovju raziskovala bogvekaj. Po nekem času je prilezla iz grmovja in ob vsakem koraku zajavkala "Au, au, au!", "Au!" Po temeljitem pregledu, kaj hudiča jo je pičilo, ugotovim, da ima podplate preplavljene s trnji. Ojoj, naj se grem sama zdravnika ali naj greva k zdravniku???

Drobec v koži

Bodisi iver, drobec kovine ali stekla, trn ali bodica.

Kaj napravimo najprej?

  1. Otroka vprašamo ali ve kaj se mu je zarilo v kožo. V kolikor je drobec steklen ali je drobec povzročil rano v globini ali je na rani zemlja poiščimo zdravniško pomoč.
  2. Če en del drobca moli iz kože, ga odstranimo s pinceto, ki smo jo prej razkužili nad ognjem. Drobec previdno izpulimo. Otroka med tem zamotimo, da ostane pri miru.
  3. Če je drobec pod površjem kože, vzamemo šivanko, ki smo jo prej razkužili nad ognjem ali smo jo za nekaj minut namočili v alkohol ali kako drugo razkužilo. Na predel kože, kjer je drobec, položimo košček ledu, da območje nekoliko omrtvimo. S šivanko nato nežno razpremo kožo, da pridemo do drobca. Ko del drobca lahko primemo, ga z rakuženo pinceto izvlečemo.

Glistavost

Glisto podančico zanesemo v telo z jajčeci, ki so v okuženi hrani. Okoli zadnjika samice gliste ležejo jajčeca, kar zlasti ponoči povzroča srbečico. Gliste niso huda težava in jih z zdravljenjem zlahka odpravimo.

Kaj napravimo najprej?

  1. Če se otrok praska po zadnjici, mu jo eno uro po tem, ko je legel, pregledamo. Ob tem času odrasla glista prileze ven in leže jajčeca. Glista je videti kot droben košček bele niti, velika je 2 – 13 mm. Pregleda naj se cela družina.
  2. Če je mogoče, preglejmo tudi otrokovo blato ali so v njem gliste.
  3. Če najdemo v blatu kakršnekoli gliste, pojdimo k zdravniku, posebno, če smo bili pred kratkim v deželi, kjer je človeška glista (večja, 10 -15 cm dolga in bolj nevarna glista) pogosta.
  4. Poleg zdravljenja, ki ga je predpisal zdravnik, ob pojavu podančic lahko otroku ponudimo česen. Iz kruha naredite male kroglic in vanj skrijte strok česna. Otrok naj kroglico dobro pogrize in pogoltne.

Glivice na nogah

Najpogosteje prizadene mehke kožne predele med prsti na nogah in pod njimi. Lahko prizadene tudi nohte. Glivice so nalezljive in z njimi se lahko okužimo, če hodimo bosi po javnih površinah (tuš kabine, telovadnice, bazeni). Okužbo še poslabšajo potne noge.

Kaj napravimo najprej?

  1. Preprečimo širjenje okužbe na druge dele telesa ali ljudi. Otroku prepovemo boso hojo, dokler glivice ne izginejo.
  2. Če otroka srbijo noge, mu preglejmo kožo pod in med prsti, ali je koža rdeča in ali so na njej mehurčki.
  3. Preglejmo podplate in nohte na nogah. Če so na njih vidni znaki iznakaženosti ali porumenelosti, obiščimo zdravnika.
  4. Kupimo prašek ali mazilo proti glivicam. Otroku umijmo noge, jih do suhega obrišimo in nanesimo kupljeni preparat po navodilih za uporabo.
  5. Otrok naj ima svojo brisačo, ki je ne uporabljajo ostali člani družine. Brisačo vsak dan zamenjamo.
  6. Vsak dan otroka oskrbimo s svežimi nogavicami iz naravnih vlaken (bombaž, volna).
  7. Večkrat zamenjamo otrokove športne copate, da se lahko, preden jih spet obuje dobro posušijo.

Ječmen

Z gnojem napolnjena oteklinica na robu očesne veke. Pomeni vnetje lasnega mešička, iz katerega rastejo trepalnice.

Kaj napravimo najprej?

  1. Če je pika na veki le rdeča in skeleča, preprečimo otroku, da bi se je dotikal ali si jo drgnil. Če pa je ječmen boleč in grd, otroku oko pokrijemo z gazo in pričvrstimo s povojem.
  2. Če je ječmen zagnojen in boleč, položimo nanj toplo oblogo ali v vroči vodi namočen kos vate. Oblogo držimo na očesu nekaj minut. Postopek ponovimo vsake 2 -3 ure.
  3. Ko ječmen dozori, je dobro, če gnoj izteče, da bolečina popusti. Če v središču ječmena opazimo trepalnico, jo poskušajmo izvleči s pinceto. Ničesar ne počnite s silo – v kolikor trepalnice ni mogoče izvleči počakajte, da odpade sama. Ko bo trepalnica odpadla, se bo gnoj izcedil in ječmen bo izginil. Gnoj odstranimo z vato in toplo vodo. V kolikor v 4 – 5 dneh ječmena nismo uspeli odstraniti, obiščimo zdravnika.
  4. V kolikor ima otrok rdeče obrobljene veke in na trepalnicah prhljaju podobne luskice, to lahko nakazuje na vnetje očesne veke. Obiščimo zdravnika.

Kačji ugriz

Pri nas sta najpogostejši strupeni kači gad in modras. Gad ima na koži cikcak proge, modras pa rožiček na glavi.

Kaj napravimo najprej?

  1. Če je možno, si dobro oglejmo kačo, ki je ugriznila otroka.
  2. Okoli ugriza kožo očistimo in nanj zalepimo obliž ali gazo. Tako v bolnišnici takoj najdejo mesto ugriza.
  3. Otroka takoj odpeljimo v najbližjo ambulanto prve pomoči ali pokličimo reševalce. Otrok naj med prevozom leži. Ud, v katerega ga je ugriznila kača, ne sme biti višje od srca, da se strup ne razširi po telesu.
  4. Če se nam otrok zdi vlažen in bled, ga ogrejmo.
  5. Ne prevezujmo mu uda in ne sesajmo mesta ugriza.

Krvavitev iz  nosu

Iz nosa krvavimo, kadar na sluznici nosu poči majhen predel krvnih žilic. To se lahko zgodi pri močnem usekovanju ali kihanju. Otrok lahko krvavi tudi zaradi udarca v nos, ob vrtanju po nosu ali zaradi tujka v njem.

Kaj napravimo najprej?

  1. Nikar ne poskušajmo zaustaviti krvavitve s tlačenjem predmetov v nosnici.
  2. Otrok naj se usede in nagne glavo nad umivalnik. Obe nosnici močno stisnemo tako, da nos držimo med palcem in kazalcem tesno pod mestom, kjer se neha nosna kost. Nosnici stiskajmo 10 minut oz. dokler se krvavitev ne ustavi.
  3. Ne dovolimo otroku, da bi med krvavenjem glavo nagibal nazaj. Tako mu kri steče skozi zadnji del nosu v želodec, kar lahko povzroči bruhanje.
  4. Otroku ne dovolimo, da bi se useknil vsaj še tri ure po zaustavitvi krvavitve iz nosu, da ne bi povzročil ponovne krvavitve.
  5. Zdravnika obiščemo, če so krvavitve pogoste, če otrok krvavi po udarcu v glavo, če se kri ne ustavi po 30 minutah, če je v nosu tujek, če je otrok omotičen in bled.

Ustne razjede

Razjede zelo bolijo, čeprav v večini niso nevarne. Afte so majhne in smetanaste barve - pojavijo se na jeziku, dlesni ali na ustni sluznici. Afte nastanejo včasih zaradi stresa ali padca odpornosti. Razjede zaradi poškodbe so večje in po navadi nastane na notranji strani lic, predvsem zaradi ugriza. Najprej se pojavi boleča lisa, nato se poveča in v sredini nastane boleča rumenkasta vdolbina. Celi se zelo počasi - 10 do 14 dni.

Kaj napravimo najprej?

  1. Če otrok toži o bolečinah v ustih ali se zdrzne ob zaužitju kisle hrane, mu preglejmo usta.
  2. Če je razjeda velika in je na notranji strani lica, poglejmo ali nima otrok odlomljenega zoba ali škrbine, ki morda drgne ob sluznico.
  3. Če so razjede podobne sesirjenemu mleku, jih poskušamo obrisati z robčkom. Če po brisanju ostanejo rdeče, grobe lise, so razjede verjetno posledica gobic.
  4. Po razjedah s prstom namažemo antiseptični žele ali glicerin in po potrebi damo otroku paracetamol.
  5. Če dojenčka hranimo po steklenički in ima razjedo na nebu, preglejmo cucelj – morda je pretrd ali poškodovan.
  6. Otroku pripravljamo obroke s tekočo hrano, da mu ne bo treba žvečiti. Otrok naj pije po slamici, če mu je tako ljubše. Otroku ne pripravljajte preslanih ali kislih jedi, ker to povzroča bolečine. Primerna hrana so ledene lizike ali lučke, tekoče in lahke jedi.
  7. Otroka peljemo k zdravniku, če: so razjede zelo boleče in domače zdravljenje ni bilo uspešno, če se razjede ponavljajo.

Modrovali po: Stoppard, M. (1988) Otroške bolezni, nevšečnosti in motnje: od angine do žulja. V Ljubljani: Cankarjeva založba Slovenije.

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...