Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Male tegobe - 2. del

2. januar 2016

Male tegobe - 2. del

ANGINA

Angina je akutna okužba mandljev, ki jo po navadi povzroči bakterija streptokok, včasih pa tudi virus. Ker mandlji prestrežejo in uničijo bakterije, ki vstopajo skozi usta in nos, se v tem boju lahko okužita, vnameta in povzročita bolečine v grlu, vročino in otekanje bezgavk. Dojenčki zelo redko zbolijo za angino, najpogosteje pesti šolarje . Večina otrok po desetem letu ne oboleva več za anginami. Najpogostejši znaki so:
- bolečine v grlu, da otrok težje požira
- rdeči in povečani mandelji, ki jih včasih prekrivajo rumene obloge
- vročina preko 38°C
- otekle bezgavke na vratu
- dihanje skozi usta, smrčanje, kadar je prizadeta tudi žrelnica

Kaj napravimo najprej?

1. Če opazimo, da otrok težko požira in toži o bolečinah v grlu mu ob močni svetlobi preglejmo žrelnico. Preverimo ali so mandlji rdeči in povečani ali jih morda prekrivajo rumene pike in obloge.
2. Otroku izmerimo telesno temperaturo, da ugotovimo ali ima morda vročino.
3. Preverimo ali ima otrok povečane bezgavke. To preverimo tako, da otroku drsimo s prsti navzdol ob obeh straneh vratu in pod brado. Otekle bezgavke bomo zatipali pod prsti kot veliko zrno graha.
4. Preverimo še, ali otroka bolijo ušesa in ali ima morda v njih izcedek.
5. Otroku dajemo veliko hladnih pijač ali sladoled.
6. Če ima otrok vse znake angine, ga odpeljemo k zdravniku, ki bo najverjetneje predpisal antibiotike.


 

DEBELOST

O otroku pravimo, da je pretežak ali debel, če je za 20 odstotkov težji od povprečja za svojo starost in višino. Če ima otrok okrogla lička in velik trebušček, še ne pomeni, da je debel, saj je oboje pogosta značilnost otrok, mlajših od pet let. Ali je otrok predebel lahko preverimo tako, da pogledamo ali ima debele maščobne gube po stegnih, ramenih, prsih in pod brado. Debeli otroci so navadno tudi zadihani ob naporu. Debelost pri dojenčkih in otrocih po navadi ni dedna in tudi ni posledica hormonskih težav, vzrok po večini tiči v prehranjevalnih navadah.

Kaj napravimo najprej?

1. Otroka stehtamo in primerjamo s preglednicami spodaj ali ni morda pretežak za svojo starost.
2. Poglejmo ali ima otrok gube maščevja po stegnih, pozorni smo ali je ob naporu zadihan.
3. Preverimo, kaj je. Morda mu dajemo sladke napitke, hrano s preveč kalorijami, veliko močnatih in sladkih jedi. Otroku raje ponudimo hrano s čim več nepredelanih in z vlakni bogatimi hranili, kot so: neoluščen riž, sveže sadje in zelenjava. Pri kuhanju se izogibamo presejani moki in sladkorju. Otroku ne dajemo peciva, keksov, sladkarij in sladkih pijač. Ne pripravljamo ocvrtih jedi ampak jih raje dušimo in pecimo brez olja. Dojenčku pa pripravljamo mlečne obroke iz točno določene količine polpripravljenega mleka.
4. Primerjamo otroka z vrstniki, morda ni tako dejaven kakor drugi otroci. Spodbujamo otroka k dejavnosti in se samo vključujemo v njegovo igro.


FIMOZA

Fimoza je stanje, pri katerem je kožica spolnega uda pretesna in je ne moremo povleči nazaj prek glavice. Fimoza lahko povzroči okužbo, kot je vnetje glavice spolnega uda, ker spolnega uda ne moremo ustrezno umiti. Pojavijo se lahko tudi težave pri uriniranju in bolečina pri erekciji. Če se kožica sama od sebe ne raztegne, jo morajo obrezati (cirkumcizija). Urin pri otroku s fimozo ne izteka v ravnem curku, temveč počasi, ali pa se ob pritisku urina kožica napihne in urin brizga na vse strani.

Kaj napravimo najprej?

1. Pretesno kožico spolnega uda pri več kot pet let starem otroku moramo obravnavati resno, saj utegne povzročiti bolečino in neugodje, pa tudi možnost okužbe je večja
2. Nikoli otroku na silo ne vlecimo kožice navzad, še zlasti, če je mlajši od pet let.


 KOPRIVNICA

Koprivnica prizadene kožo. Zanjo značilen izpuščaj zlahka prepoznamo saj je zelo podoben tistemu, ki se naredi na koži, ko se opečemo s koprivo. Koža se dvigne v obliki belih bulic, ki imajo rdečo osnovo. Ti mehurji so lahko majčkeni kakor mozolji ali imajo več centimetrov premera. Koprivnico lahko povzroči stik kože z alergično snovjo, kakršna je na primer v trobentici, ali pa nastane po uživanju določene hrane, na primer jagode, školjke ali oreščki. Lahko je tudi posledica jemanja določenih zdravil kot so penicilin in aspirin. Mehurji so lahko zelo srbeči in v eni uri izginejo, vendar se spet kmalu pojavijo na drugem delu telesa ali obraza.

Kaj napravimo najprej?

1. Mehurje namažemo s hladilnim mazilom, da se koža umiri.
2. Otroka okopamo v topli vodi, da se srbenje ublaži
3. V kolikor se mehurji pojavijo na obrazu ali celo okoli ust in otroku obraz oteka, ga takoj peljimo k zdravniku. Tako alergijsko reakcijo lahko spremlja otečen jezik in grlo in posledično hude težave pri dihanju.
4. Poskušajmo ugotoviti kaj je sprožilo koprivnico in se tej hrani v bodoče izogibajmo. To hrano lahko sčasoma spet vključimo v jedilnik otroka, vendar počasi in pod strogim nadzorom.


 MOČENJE POSTELJE

Otroci se naučijo nadzirati praznenje sečnega mehurja ob različnih starostih. Tudi druge spretnosti razvijejo različno hitro. Eden od desetih petletnih otrok še vedno moči posteljo, medtem ko večina otrok med tretjim in četrtim letom starosti ponoči vodo zadrži. Prav tako ne smemo otroka, ki še vadi svoj mehur, da bi ponoči med spanjem zadržal seč za 10 do 12 ur, imeti za ˝polulančka˝. Če začne otrok, ki je že znal zadrževati seč, spet močiti posteljo, je to zvečine znak notranje napetosti in vznemirjenosti. To se pogosti pripeti ob pomembnih dogodkih, na primer ob selitvi, rojstvu novega bratca ali sestrice ali ob odhodu v vrtec ali šolo. Le redko je vzrok telesen, na primer pri vnetju sečil ali nepravilnostih sečnih poti. Če pa močenje postelje spremljata povečana žeja in pogostejše odvajanje seča, utegne biti znamenje sladkorne bolezni.

Kaj napravimo najprej?

1. Na posteljo položimo nepremočljivo rjuho in jo pokrijemo z navadno bombažno rjuho, ki jo lahko po potrebi vsak da operemo in posušimo.
2. Preverimo svoje vedenje. Morda sami sprožamo to motnjo. Morda otroka preveč obremenjujemo ali ustvarjamo napeto ozračje.
3. Poskrbimo, da bo otrok izpraznil mehur preden gre spat. Če želi mu kahlico postavimo poleg postelje, da mu ponoči ne bo treba na stranišče. Otroku pijačo ne ponujamo tik preden gre spat ampak nekaj časa prej, da bo imel čas vodo iztočit.
4. Poduhajmo otrokov seč, če morda ne zaudarja, saj lahko smrdeč seč nakazuje na okužbo sečil.

Modrovali smo po: Stoppard, M. (1988) Otroške bolezni, nevšečnosti in motnje: od angine do žulja. V Ljubljani: Cankarjeva založba Slovenije.

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...