Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Mama je ena sama

21. november 2015

Mama je ena sama

Pišem še vedno pod močnimi vtisi in občutki. Biti prisoten pri spoznanju, da tvoja biološka mama še vedno živi in da te 30 let nosi v srcu, išče tvoj obraz v podobah otrok okoli bližnjih šol in vrtcev, biti prisoten pri spoznanju, da kljub temu, da si bil posvojen, si rojen pod srečno zvezdo, saj si našel svojo mamo in mama je našla tebe. Našli sta se! Komaj čakata, da se poljubita in objameta, čeprav se ne poznata, nikoli se nista videli a zagotovo se bosta srečali! Kakšno srečo imam, da sem bila poleg te čudovite zgodbe, da sem hitela v solzah objeti svojo mamo in svojo hčerkico! Ta blog je namenjen Sandri in vsem ostalim otrokom, ki 30 minut, 30 ur, 30 dni, 30 mesecev, 30 let ali več iščejo svojo mamo!


 

Razlogov in vzrokov, da mama odda svojega otroka v posvojitev, je več kot nam srce in domišljija dopuščata. Vsekakor pa verjamemo, da mama odda svojega otroka v upanju, da je naredila najboljše zase in za otroka.

Ko se otrok zaveda dejstva, da je posvojen in izrazi željo, da bi rad poiskal svoje biološke starše, je pomembno, da ob njem stojijo njegovi posvojitelji. Posvojitelji naj bodo prvi vir informacij, ki jih išče otrok o svojih bioloških starših.

Čeprav že 30. člen Haaške konvencije otrokom, ki so bili posvojeni, zagotavlja pravico do njihovega porekla, in sicer določa, da morajo pristojne ustanove vsake države zagotoviti ohranitev informacij, ki jih imajo glede otrokovega porekla; zlasti o identiteti otrokovih bioloških staršev, kot tudi o njihovi zdravstveni zgodovini, pa praksa in zakon to vse skupaj nekako omejujeta.

V primeru, da biološki starši odklonijo srečanje, CSD po zakonu ne sme posredovati podatkov o njih, saj jih zavezuje Zakon o varstvu osebnih podatkov.

Zaslediti je zapise, ki govorijo, da posvojenec načeloma nima pravne podlage, da bi pridobil osebne podatke svojih bioloških staršev. Izjema so zdravstveni podatki bioloških staršev, ki jih posvojenec lahko pridobi na podlagi 3. Odstavka 45. Člena ZpacP, po smrti bioloških staršev pa se lahko na podlagi 4. Odstavka 42. Člena ZpacP seznani z zdravstveno dokumentacijo, ki se nanaša nanje. V nobenem primeru zdravnik, ki omogoči seznanitev, posvojencu ne smer razkriti identitete njegovih bioloških staršev.


 

Kam pa naj se posvojenec poleg podatkov od svojih posvojiteljev obrne po dodatne informacije?

Po forumih in pričevanju posvojencev se mnogi obračajo na sledeče vire:

- Center za socialno delo

V primeru nacionalne posvojitve
Najprej se je potrebno pozanimati, na katerem CSD je bila posvojitev sprovedena, kar je zapisano na odločbi o posvojitvi, saj jo je le ta izdal. Včasih je posvojitve izvajal predvsem CSD Ljubljana Center. Nato CSD, ki je pristojen za tvoj prime, pisno zaprosiš za podatke o tvojih bioloških starših. CSD nato poišče stik s tvojo biološko mamo. Če ta privoli, ti lahko CSD posreduje njene podatke, sicer pa je socialni delavec dolžan po Zakonu o varstvu osebnih podatko ščititi njeno integriteto in ti podatkov ne more posredovati brez njene privolitve. Vendar ne obupaj! Obstaja veliko primerov, ko biološka mati prvi stik najprej odkloni, saj je to zadnjo velik šok po toliko letih, a si kasneje vendarle premisli.

V primeru mednarodne posvojitve
V primeru mednarodne posvojitve je odločbo izdal pristojni CSD druge države (ali drugi pristojni organ). Lahko se torej obrneš na enega izmed CSD v Sloveniji, da zaprosi tuj CSD za tvojo dokumentacijo. Vendar pa moraš tudi to narediti pisno. Lahko pa se direktno pozanimaš na CSD v tujini, kjer je bila posvojitev sprovedena in jih zaprosiš za dokumentacijo. V obeh primerih ti kontaktnih podatkov z biološko mamo ne morejo posredovati brez njene privolitve.

- Matični urad

Na matičnem uradu namreč izdajajo kopije rojstnih listov. V kolikor gre za mednarodno posvojitev, posvojitelji po vrnitvi domov otroka priglasijo na matičnem uradu (vpis v matični register in priglasitev državljanstva RS), otrok dobi EMŠO in uredi se mu zdravstveno zavarovanje.

- Zdravniške kartoteke

Po zapisih iz forumov je razvidno, da so bili nekateri posvojenci uspešni že z vpogledom v zdravniške kartoteke, kjer naj bi bili priloženi prvi zdravniški kartoni z vsemi podatki.

- Facebook

Kljub slabostim je socialni medij Facebook združil že marsikaterega posvojenca s svojimi biološkimi starši. Uporabno je, da poznate čim več informacij (ime, priimek, kraj bivanja ali rojstva, starost, itd.)

-Humanitarni klub posvojencev AS - Adoptee's Society

Društvo so ustanovili odrasli, ki so bili posvojeni kot otroci. Na njihovi spletni strani www.posvojitev.net lahko najdete marsikateri kontakt ali informacijo na temo posvojitev (za bodoče posvojitelje in posvojence).


 

Pomembno se je zavedati, da se malo katera iskalna akcija posvojencev ali bioloških staršev konča kot kak film s srečnim koncem. V vsakem primeru pa je zelo pomembno, da se spoštuje in upošteva tako želje bioloških staršev, kot tudi posvojencev. Posvojenci in biološki starši pa se morajo zavedati, da lahko kadarkoli na njihova vrata potrka oseba, po kateri se pretaka njihova kri.

Sandra, srečno! :)

Modrovali smo po: http://www.posvojitev.net/isces-korenine.html

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...