Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Miselne igre za najmlajše

23. januar 2016

Miselne igre za najmlajše

Možgani. Ena zelo kompleksna stvar. Mogoče nekomu na pogled nezanimiva gmota sive oziroma peščene barve, zame pa predstavljajo čudovit in skrivnostni svet. Pa da ne bo pomote, nisem zdravnik, kaj šele možganski kirurg. Ampak vznemirja me dejstvo, česa vsega so sposobni in kako lahko vplivamo na razvoj naših otrok, če si le vzamemo malo več časa in jih pobližje spoznamo. Dajmo, prebudimo radovednega otroka v nas!


 

Najnovejše raziskave možganov so potrdile tri ključna spoznanja. Prvo je, da sta sposobnost posameznika za učenje in uspeh na vrsti področij odvisna od medsebojnega vpliva narave (prirojene nadarjenosti) in vzgoje (vrste vzgoje, spodbud in učenja). Drugo spoznanje je, da človekovim možganom zaradi njihove zgradbe in delovanja koristijo izkušnje in ustrezno učenje v prvih letih življenja, kar je brez primere v naravi. Tretje pa je, da učenje sicer traja ves življenjski krog, vendar so priložnosti in tudi tveganja največja ravno v letih po rojstvu.

Da ne dolgovezim in da ne izpadem suhoparna, sem izbrala zanimivo igro iz knjige Miselni razvoj dojenčka in malčka avtorice Jackie Silberg, ki malčkom pomaga prepoznavati njegove občutke.

Iskanje obrazov

- Sedite z malčkom in v revijah ter knjigah poiščite slike obrazov.
- Sprašujte malčka o izrazih na najdenih obrazih.
- Poiščite sliko otroka z veselim obrazom. Opišite čustva tega otroka in malčku recite naj tudi sam naredi vesel obraz.
- Poiščite še druge vesele obraze.
- Drugič poiščite drugačne izraze na obrazu; primerni so vznemirjeni, žalostni, neumni…
- Poiščite izraze, ki ustrezajo trenutnemu razpoloženju vašega otroka.

Dajte še vi, pojdite v knjižnico s svojimi otroki, skupaj poiščite omenjeno knjigo in se skupaj zabavajte ter učite ob igricah. Jaz jo imam v domači knjižnici in vem, da jo bom zopet vzela v roke, ko pride sin iz vrtca.

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...