Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Nega otroške kože

10. oktober 2015

Nega otroške kože

Hladnejši dnevi so že tu, tudi veter ni v pomoč naši koži. Otroška koža je še bolj tanka kot koža odraslih in zato tudi bolj občutljiva ter sprejemljiva za poškodbe. Hitreje reagira na mrzlo in toplo. Površina kože pri otrocih je v razmerju s telesno maso večja, zato so otroci bolj izpostavljeni vplivom okolja in izgubi vode. Žleze lojnice še nimajo popolne funkcije, manjka naravni zaščitni kisli plašč, ki varuje pred patogenimi mikroorganizmi in se izoblikuje šele tekom let. Če želimo, da koža ohrani svojo funkcijo, mora biti pravilno negovana in zaščitena.

Občutljiva koža je tudi bolj dovzetna za razne alergije, zato se je smiselno pozanimati kakšne sestavine vsebujejo razne kreme in izdelki za umivanje otrok. To pomeni, da kozmetika ne sme vsebovati dražečih sestavin, kot so parabeni, alkohol in barvila, temveč izbrane sestavine naravnega izvora. Kopeli in losjoni naj imajo nevtralen, oziroma rahlo kisel Ph, s tem se ohrani naravni zaščitni plašč kože. Če ste v dilemi, kar brez zadržkov povprašajte v lekarni farmacevte za nasvet, upoštevajte pa tudi mnenje ali priporočilo pediatra ali dermatologa.

Kako je pa s starimi, preverjenimi recepti, so uporabni tudi danes?
Po kopanju lahko uporabite kakovostno olivno ali mandljevo olje, slednje malce lepše diši kot pa olivno olje :) Najbolje je namazati otroka takrat, ko je koža še malce vlažna, obenem mu pa lahko nudite tudi nežno sproščujočo masažo. Preden otroka oblečemo, ga otremo z malce ogreto tetra pleničko. Če je pa koža že suha in razdražena, uporabite navadno maslo ali pa karitejevo maslo, da bo koža pomirjena in intenzivno navlažena. Sama včasih otroka namažem s kokosovim maslom oziroma oljem (ki je v tem letnem času v trdnem stanju). Sin mi pomaga in se namaže tudi sam in me ne skrbi, če kaj kokosovega masla nese v usta; ponavadi reče samo: ˝Mmmm!˝

Kaj pa, če je koža močno razdražena zaradi zunanjih vremenskih vplivov in je morda celo otekla na nekaterih mestih? Lahko se zatečete po pomoč še k dvema oljema, in sicer k šentjanževemu ali ognjičevemu. Obe vrsti olj lahko kupite v lekarni, koristne sestavine teh dveh rastlin pa vsebujejo tudi nekatere kreme različnih kozmetičnih linij za otroke.

Zaenkrat moj otrok ni imel nobenih težav z razdraženo kožo ali alergijami. Je res, da ne pretiravam s kozmetiko in večinoma uporabljam samo vodo za kopanje, ker se še ne poti. Namesto mehčalca uporabljam alkoholni kis, včasih dodam kakšno kapljico eteričnega olja. In do prvega leta ali še malo dlje sem vedno uporabila dvojno izplakovanje in še danes likam vsa njegova oblačila (nimam sušilnega stroja :)).

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...