Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Srečna mamica = srečen otrok

5. september 2015

Srečna mamica = srečen otrok

Pa je prišel mesec september in odhod naših otrok v šole in vrtce. Sedaj pa je prišel čas za nas mamice, da si vzamemo nekaj več časa zase. Pomembno je, da vsak dan naredimo nekaj za našo dušo, da lažje premagujemo vsakodnevne izzive.

Ni potrebno veliko, naslednjih deset majhnih stvari lahko pripomore k našemu boljšemu počutju in umirjenosti.

1. Pohvalite se. Prva stvar je ta, da se pohvalite in nagradite za vsako stvar, ki ste jo v danem dnevu naredili. Pa najsi bo to okusno kosilo ali pa zahteven projekt v službi. Če otroke pohvalimo za vsako stvar, ki jo uspejo osvojiti, zakaj ne bi tudi sebe?

2. Bodite pozorne na svojo držo. Tako je, čuvajte svojo hrbtenico, močno je bila obremenjena med nosečnostjo, med nošenjem dojenčka, bremeni jo pa tudi dolgo posedanje za računalnikom. Razgibajte svoje mišice, vpišite se na kakšno vadbo joge ali pilatesa, kjer boste izvedele še več o svojem telesu.

3. Vonjajte. Študije so pokazale, da prijetni vonji odpravljajo anksioznost in še marsikaj. Jaz imam najraje vonj limone in sivke, poživita vas pa tudi vonj jasmina in vrtnice. Eksperimentirajte.

4. Družite se. Po besedah predstojnika za psihiatrijo na Univerzi v Stanfordu naj bi na zdravje žensk najbolje vplivale prijateljice. Ženske med sabo gradijo podporne odnose, s pomočjo katerih lažje premagujejo vse stresne situacije, s katerimi se srečujejo skozi življenje. Drage moje, pokličite prijateljico, mamo, sestro in pojdite na dolg sprehod v naravo ter se nadihajte svežega zraka. Vzdržujmo kakovostne medosebne odnose in ustvarjajmo nove.

5. Jejte ribe. Morske ribe vsebujejo omega 3 maščobne kisline, ki hranijo možganske nevrone in proizvajajo serotonin, hormon sreče. Losos je hitro pečen v ponvi in ne potrebuje dodatkov, mogoče le malo soli in popra. Na koncu ga jaz kdaj pa kdaj posujem še s parmezanom. Njam!

6. Berite. Knjiga, moja prijateljica. Priznam, sama sem knjige za odrasle malce zanemarila, ker s sinom hodiva v knjižnico in izbirava samo knjige za otroke. Ampak močno hrepenim po kakšni že zelo uporabljeni knjigi, da pobegnem v meni neznani svet, svet poln dogodivščin. S skodelico dobre kave ali čaja. Ali pa s kozarcem rdečega vina, hihi.

7. Čuvajte svoje dlesni in zobe. Naj bo zdravje vaših zob vaša skrb in vrednota. Redno si čistite zobe, poskrbite za pravilno prehrano in vnos hranil. Redno obiskujte zobozdravnika. Mogoče ne bo odveč še jutranje izpiranje ustne votline z oljem. Žvrkljajte 1 žlico olja (jaz uporabljam kokosovo, zaradi dobrega okusa – lahko uporabite tudi sezamovo, sončnično) v ustih 20 minut in ga izpljunite v straniščno školjko. Olje bo odstranilo toksine iz vašega telesa. Potem si umijte zobe in začnite dan v svojem tempu.

8. Več spite. Poskusite uvesti večerno rutino in pojdite v posteljo pred deseto uro zvečer. Spalnica naj bo temna, prijetno ohlajena in brez televizije ter računalnika. Vstajajte ob približno isti uri. Privoščite si krepčilni spanec oziroma 'power nap' kadarkoli je možno.

9. Poslušajte glasbo, plešite, več se smejte. Občutite veselje, navdušenje in strast! Naj se ob tem sproščajo endorfini, hormoni zadovoljstva, ker so v direktni povezavi z rastnim hormonom, ki poskrbi za obnovo telesa. Bo šlo, kajne?

10. Za konec: poskusite jesti čim manj 'bele' hrane. Že ptički čivkajo, da se je treba izogibati beli moki in sladkorju. Poskusite omenjeno nadomestiti z drugimi vrstami moke in naravnimi sladili. Naj kuhinja zadiši po domačem in ustvarjajte skupaj z otroki. In prosim, ne pozabite na med in pomislite na čebelice ter se jim zahvalite in zaželite vse dobro.

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...