Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Prvič v vrtec

15. avgust 2015

Prvič v vrtec

Skupaj sva bili 19 mesecev, noč in dan, dan za dnem. Tam sem bila, ko si prvič dvignila glavico, ko si se mi prvič nasmejala, ko si se prvič prikobacala izza vogala sobe, ko si mi dala prvi poljubček, ko si prvič sama prijela žličko in kozarček, ko si mi prvič stekla v naročje, ko si se prvič spustila sama po toboganu in ko si prvič rekla ˝vrtec˝. Ja, sedaj je čas, da greš prvič v vrtec in tudi takrat bom s tabo.

Vključitev otroka v vrtec predstavlja tako za otroka kot tudi za starše veliko spremembo. Največkrat smo mame tiste, ki to spremembo najtežje sprejmemo. Otroci pa se na to spremembo zelo različno odzovejo – nekateri se novemu okolju kar hitro prilagodijo, večina otrok pa se vsaj kratek čas nekoliko drugače obnaša – imajo prilagoditvene težave, ki pa so povsem običajne in normalne.

Kaj je tisto kar vpliva na to, koliko časa bo otrok potreboval, da se privadi na vrtec:
- otrokova starost: mlajši otroci praviloma potrebujejo več časa in tudi kažejo več težav pri prilagajanju;
- otrokove osebnostne lastnosti: nekateri so bolj odprti za novosti, so bolj radovedni, drugi pa bolj zadržani in potrebujejo več časa, da sprejmejo spremembe;
- doživljanja staršev: nekateri starši so zelo zaskrbljeni in ta svoja občutja prenašajo na otroka, kar lahko vpliva na potek otrokovega prilagajanja na vrtec;
- značilnosti okolja/vrtca: strokovni delavci se zavedajo velike pomembnosti uvajalnega obdobja in se nanj še posebej pripravijo.

Starši sami lahko že pred vključitvijo prispevamo k boljši pripravi otroka na vrtec:
- Z malčkom se pogovarjajmo o tem, da bo šel v vrtec, opišimo mu vse pozitivne lastnosti vrtca, kaj bo tam počel, sprehodimo se z njim mimo vrtca.
- Malčku razložimo, da v vrtcu ne bomo skupaj z njim, da imamo službo, obveznosti, da bo v vrtcu samo nekaj časa in da ga bomo nato prišli iskat.
- Povsem neprimerno je ustrahovanje otroka s stavki: ˝Če ne boš priden, te bomo dali v vrtec.˝ ali ˝Če ne boš priden ali če ne boš nehal jokati, te ne bomo prišli iskat v vrtec.˝
- Pred in med uvajanjem starši pazimo, da v otrokovem življenju ne bo še dodatnih sprememb: ne jemljimo dude oz. ne odvajajmo prstka, ne odvajajmo ga od plenic, ne spreminjajmo otrokovega domovanja, spalnega kotička, družinskih navad, itd.

 

Tako, prvega septembra bova šli – prvič v vrtec. Z eno rokico boš prijela mojo, z drugo rokico boš prijela svojega zajčka in imela se boš ZELO lepo in jaz te bom ZELO pogrešala.

 

 

 

*Napotki povzeti po: PRVIČ V VRTEC – Zloženka za starše; pripravila: Neža Ajdišek, univ. dipl. psihologinja, svetovalna delavka Vrtca Jesenice; 2015

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...