Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Slovarček mojih prvih besed

1. avgust 2015

Slovarček mojih prvih besed

Je vaš malček začel čebljati? Kako lepo je prvič slišati ˝mama˝. Nato se je začel mrščiti in jokati, ker nikakor ni uspel z usteci izraziti kaj želi povedati. Nato mu je uspelo neverjetno, začel je ponavljati zloge in njegovi bližnji ga sedaj razumejo: dodo = medo, dada = oči, baba = babica, žožo = žogica, itd. Mama počasi razume malčkov jezik in ga izredno razveseli, ker lahko izpolni njegove želje in potrebe. Vsak malček izoblikuje svoje besede za osebe, predmete in želje, mama pa je odličen prevajalec. Nekatere malčkove besede nam povzročajo kar nekaj preglavic, preden jih razvozlamo, ob nekaterih pa se do solz nasmejimo. To obdobje lahko traja tudi do štiri leta, preden malček govori tekoče in se izraža tako, da ga razumejo tudi ostali.

To edinstveno obdobje v otrokovem življenju kaj kmalu zdrsne v pozabo, ko se začnemo ukvarjati z novimi izzivi in dogodivščinami otroškega sveta. S fotografijami in videoposnetki lahko ohranimo trenutke ob katerih se bomo leta kasneje zagotovo raznežili – pa čeprav gre samo za trenutek hranjenja med kosilom ali neskončno posedanje na kahlici. Pa tudi malček si bo, ko odraste, z največjim zanimanjem pogledal kako je izgledal in se obnašal.

Izvrstna ideja, kako ohraniti malčkove prve besede je slovarček mojih prvih besed. Mamice, skrbno zapisujte kako se vaš malček izraža: kako poimenuje svojo najljubšo igračo, prevozna sredstva, kako kliče vas in očeta, kako poimenuje babice in dedke, tete in strice, kako po svoje spreminja imena, kako je reče svoji najljubši hrani in pijači, itd. Zabeležite te besede, saj vam bodo 30 let kasneje zvenele tako, kot bi jih vaš malček izrekel včeraj.

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...