Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Starševska ljubezen

13. februar 2016

Starševska ljubezen

Vsak večer ji rečem, da jo imam rada, včasih jo stiskam tako, da jo verjetno boli, včasih je od mojih poljubčkov čisto mokra, včasih jo gledam kako spi, včasih jokam, ker moč te ljubezni tako boli. Zadnjič mi pa moja dvoletnica reče: ˝Rada mam!˝ :)


 

Ljubezen med staršem in otrokom je ena najmočnejših v naravi. Romance pridejo in gredo, ko pa si enkrat povezan s svojim otrokom je najverjetneje to za celo življenje.

Vez med otrokom in staršem se z leti spremeni vendar njena moč nikoli ne zbledi.

Nosečnost: ljubezen na prvi pogled

Ne bodite presenečeni, če se boste zalotili, da imate radi svojega otroka čeprav ga še nikoli niste videli. Starši v pričakovanju so večkrat pod vplivom mešanice čustev in pričakovanja, ki pripomorejo k temu, da že zgodaj zgradijo odnos s svojim otrokom.

Če ste noseča mama, močni hormoni postavijo temelje za vez z otrokom.Brcanje otroka v trebuhu med nosečnostjo to vez delajo močnejšo iz tedna v teden.

Ko se bliža predvideni datum poroda, vaši možgani začnejo proizvajati več in več oksitocina, hormona, ki praktično pomaga prebuditi mamo v vas. Oksitocin je znan tudi kot hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja, dojenja in celjenja ran.

Raziskave prikazujejo, da oksitocin igra pomembno vlogo pri različnih družbenih vedenjih, od vzgoje otroka do oblikovanja dolgoročne zveze. Živali, ki ne proizvajajo okitocina ignorirajo svoje mladiče in si iščejo različnega partnerja vsako sezono parjenja. Živalske vrste, ki proizvajajo oksitocin so bolj skrbni starši. Oblikujejo tudi dalj trajajoče vezi s svojimi partnerji. Vaš dojenček tudi razvija vez z vami že v maternici. Raziskave so pokazale, da se dojenčku srce bije nekoliko hitreje, ko sliši mamin glas. To je nekaj kar ga trenutno in v prihajajočih dneh vznemiri in pomiri.

Očetje ali drugi starš v istospolni zvezi ali starš posvojitelj žal ne bo izkusil enakega hormonskega razcveta, ki ga doživi nosečnica. Ampak ni razloga za skrb, globoka vez z vašim otrokom zato ne bo trpela.

Dojenčki in starejši otroci imajo zmožnost tesno navezati se na kateregakoli skrbnika, ki se odziva na njegove fizične in čustvene potrebe. Teorija navezanosti pravi, da se ljudje vseh starosti tesno povezujejo z drugimi, ki jim nudijo občutek varnosti in podpore. Ljudje nikoli ne prerastejo zmožnosti in hotenja do oblikovanju takšnih vezi, zato ni nikoli prepozno za vzpostavitev vezi z otrokom.

Vi in vaš otrok: zasvojeni z ljubeznijo

V času poroda hormon oksitocin sproži popadke in omogoči laktacijo. Deluje tako dobro, da včasih zdravniki uporabijo sintetično obliko oksitocina, da sprožijo porod.

Pri novopečeni mamici je nivo oksitocina izjemno visok, ko v roke končno prime svojega dojenčka. Hormoni lahko pomagajo prebroditi izčrpanost in porodne bolečine ter dajo občutek evforičnosti in intenzivne ljubezni.

Novopečeni očetje niso imuni na čarobno naravo dojenčka ali učinkom oksitocina. Tako kot mame se tudi očetom dvigne nivo hormona ljubezni, ko prvič vidijo svojega dojenčka. To nam lahko pomaga razumeti nekatere reakcije očetov v porodnišnici.

Novopečeni očetje izkusijo tudi druge dramatične, biološke spremembe. Nivo testosterona se pri moških zniža za nekaj mesecev po tem, ko postanejo prvič očetje.

Še bolj zanimivo, nekateri moški pričnejo proizvajati dodatni estrogen, najverjetneje najbolj jasen znak preobrazbene moči v očetovstvo. Glede na nekatere strokovnjake, estrogen naredi možgane bolj občutljive na oksitocin, kar lahko predvidevamo pomaga očetom, da postanejo bolj ljubeči in pozorni.

Oksitocin pa ni edina kemija ljubezni. Dopamin, glavni za zaznavo užitka v možganih, igra pomembno vlogo tudi v zgodnjem navezovanju otroka in mame. Ko držite svojega otroka, ga pestujete, ga dojite, takrat oba prelije ta ˝nagrada˝ kemije.

Starši posvojitelji lahko tudi izkusijo dobre občutke, ki jih povzročata kemijski reakciji oksitocina in dopamina, ko so s svojim otrokom. Prav tako tudi bratci in sestrice, kot vsi otroci, ki so na zdrav način povezani s svojimi starši, jih preplavi dopamin, ko preživljajo čas s svojimi starši.

Občutki ugodja, ki jih sproži dopamin naj bi bili podobni učinkov opiatnih drog.

Neka študija je odkrila, da ko mama gleda sliko svojega otroka, ki se smehlja, se v njenih možganih prižgejo področja povezana z dopaminom.

Kaj pa če se ne navežemo takoj?

Poskušajte ne skrbeti. Vsekakor niste edini. Okoli 30% mamic se ne zaljubi v svojega otroka takoj na začetku. Porod je bil lahko travmatična izkušnja oziroma se ni odvilo tako kot sta s partnerjem pričakovala. Razočaranje, stres, bolečina ali izčrpanost so lahko dovolj, da pade moč hormonov ljubezni. Kakorkoli, v večini primerov se starši na svoje otroke le navežejo v prvih nekaj mesecih.

Če svojega dojenčka ne morete držati takoj po porodu ne obupujte. Ne obstaja čudežna formula za navezovanje. Starši posvojitelji, starši nedonošenčkov, mame, ki okrevajo od zapletov pri porodu in drugi, ki niso imeli možnosti preživeti prvih trenutkov s svojim dojenčkom, imajo še dovolj časa, da se zaljubijo.

Kakorkoli, če se je vaš dojenček rodil prekmalu in je moral nekaj dni ali tednov preživeti v inkubatorju, čim prej preživite z njim čim več časa kot je mogoče. Stik kože dojenčka s kožo starša je najboljša terapija za nedonošenčka. Očetov dotik je lahko prav tako pomirjujoč kot mamin. Očetova pozornost ima lahko globoke in dolgotrajne ugodnosti. Če ste imeli carski rez in ne morete takoj držati svojega dojenčka, naj vam pomaga vaš partner. Raziskava dojenčkov, rojenih s carskih rezom je pokazala, da je čas z očetom in koža na kožo pripomogla, da so dojenčki nehali jokati in da so prvič zaspali v zunanjem svetu.

Ljubezen se razvije skozi čas, za vas in vašega dojenčka. Če ste prisotni v prvi uri dojenčkovega življenja, vas bo lahko pogledal v oči in si zapomnil vaš obraz, oziroma zamegljeno podobo vašega obraza.

Vendar pa bo minilo sedem ali osem mesecev, ko bo vaš dojenček razvil močno čustveno navezanost na vas in na druge pomembne ljudi v svojem življenju.

Vaš dojenček bo globoko cenil tiste ljudi, ki ga bodo držali med tem ko bo jokal in ga hranili ko bo lačen. Pogrešal vas bo, ko boste zapustili sobo in vesel vas bo, ko se boste vrnili. Tega ne moremo točno označiti kot ljubezen, ki jo poznamo odrasli, je pa eno močnejših čustev, ki jih pozna.

Pomnite, nemogoče je dojenčka razvaditi z ljubeznijo, prisotnostjo in pozornostjo. Ko tolažite svojega otroka gradite temelje zaupanja in naklonjenost, ki bo trajala za vedno.

Malčki: je trma znak naklonjenosti?

Vez med vami in vašim otrokom se krepi v času, ko je vaš otrok malček, čeprav večino časa trmari. V bistvu so ti izpadi temelji vajine bližine.

Malčki so sposobni takih izgredov zato, ker se počutijo varni v vaši ljubezni in ker vas imajo tako radi. Z drugimi besedami, vaš otrok ne bi mogel biti tako razočaran in jezen, če vam ne bi globoko zaupal že na začetku.

Vaš malček ima bogat razpon čustev. Vendar še vedno ne razume koncepta ljubezni, kot ga poznate vi. Malčki z lahkoto obrnejo besede. Lahko rečejo, da vas imajo radi vendar imajo radi tudi svoje knjige ali igrače ali hrano, ki jim sicer ni med najljubšimi.

Kakorkoli, ne rabite skrbeti kakšno mesto imate v svetu vašega malčka. Dobro se namreč zaveda, da ste pomembni. Ko se poškoduje ali bi se crkljal ne bo odhitel k svojim knjigam ali igračam. Hotel bo pomoč od ljudi, ki jim najbolj zaupa.

Predšolski in malo starejši otroci: bolj izoblikovana ljubezen Ko je vaš otrok starejši, bo vse več čustev pričel skrivati, delno zaradi pritiskov družbe in delno zaradi izčrpujočega načina kako malček izraža vsak izživet občutek.

Govori se, da so nekateri starejši otroci zelo darežljivi s svojo naklonjenostjo. Tudi, če vas vaš otrok ne objame ob vsaki priložnosti, bo znak ljubezni vseeno prisoten. Nekateri otroci vam bodo povedali vse, spet drugi bodo stvari zadržali v sebi. Važno je, da ste prisotni takrat, ko vas otrok potrebuje in ste mu pripravljeni prisluhniti, bo ljubezen tekla v obeh smereh.

Zahtevna in lepljiva ljubezen zgodnjega otroštva tako postaja bogatejša in komplicirana. Vaš otrok sedaj čuti empatijo do vas in ostalih in vas bo začel ljubiti kot osebo, ne samo kot skrbnika.

Kot predšolski otrok bo verjetno užival, če bo noč prespal pri babici, vendar ne bo minilo dolgo, ko bo hotel domov. Istočasno bo želel več neodvisnosti, kar pomeni, da bo potreboval vašo ljubezen in podporo bolj kot kadarkoli prej. Več sigurnosti, ki jo daste svojemu otroki, bolj neodvisen lahko postane.

Tudi, ko se bo vaš otrok trudil postati svoja lastna oseba, ne more zlomiti vezi, ki jo ima z vami. Imate vez, ki seže preden se je rodil, kar pa še podkrepijo naklonjenost, spomini in seveda hormoni.

 

 

Povzeto po: http://www.babycentre.co.uk/a1040656/how-love-blossoms-between-you-and-your-child, februar 2016

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...