Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

Zdrava rojstnodnevna torta

28. november 2015

Zdrava rojstnodnevna torta

Sicer je pihanje prve svečke že en lep čas za nami, a vseeno me še vedno kdo vpraša za recept za torto, ki sem jo spekla za slavljenca.

Spomnim se, da je bilo praznovanje rojstnega dne kar projekt. S partnerjem sva se lotila peke sadno-skutne torte za družinske člane, za slavljenca pa sem se odločila, da mu spečem okusno in zdravo torto brez sladkorja in smetane ter jajc. Ki je morala biti po vrhu še okusna!


Torej, za peko sem uporabila naslednje sestavine:

• 3 zelo zrele banane
• 160g polnozrnate moke
• cca. 100g jabolčne čežane (uporabila sem sladka jabolka, ker čežana ni bila slajena z ničemer)
• 2 jušni žlici stopljenega kokosovega olja
• 1 žlička vinskega kamna (uporabite lahko tudi pecilni prašek)
• 1 žlička cimeta
• 1 žličko vanilijevega ekstrakta
• rikota
• nekaj borovnic za okras

Navodila za pripravo:

Z vilico sem zmečkala banane. V drugi posodi sem zmešala moko, cimet in vinski kamen. Nato sem dodala banane, čežano, kokosovo olje in vanilijev ekstrakt. V pekač sem zlila testo in pekla v pečici na 190°C 15 – 20 minut.

Uporabila sem mini pekač premera 15 cm (kupila sem ga enkrat čisto po naključju).

Ker za okras nisem želela uporabiti smetane, sem tortico okrasila z rikoto, ker je lažje prebavljiva. Rikota je mlečni izdelek, značilen za italijansko kuhinjo. Gre za nekakšno skuto (pravilno je to sirarska skuta) gostega in zrnatega videza. Rikoto pridobivajo s predelavo sirotke, ki nastane iz mleka po pridobivanju sirov.Izdelujejo pa jo iz kravjega, ovčjega, kozjega ali bivoljevega mleka. Ima blag, nekoliko sladkast okus in vsebuje malo maščob (okoli 5%).


 

Rojstnodnevna zabava je izpadla super, slavljenec je užival v packanju in uživanju svoje zdrave torte. Mami je pa ponosno ujela magične trenutke v fotografski objektiv.

Komentarji

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...