Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

VDC Dornava

Skupna kapaciteta centra je 130 mest. Uporabniki storitev centra živijo doma, v integriranih stanovanjih ter zavodu. V centru izvajamo naslednje programe: zaposlitev pod posebnimi pogoji, vodenje in varstvo. Vzporedno zaposlitvi, potekajo še socialni in pedagoški programi v smeri izboljšanja kvalitete življenja. V okviru socialnih programov se uporabniki lahko vključijo v program pomoč na domu. Za vse uporabnike se izdela individualen program konkretne pomoči, v katerem aktivno sodelujejo uporabniki sami. Nudi se jim konkretna pomoč v vseh življenjskih situacijah s strokovnim vodenjem in usposabljanjem za čim bolj samostojno življenje in s tem podaljševanje bivanja v domačem okolju. Na področju vodenja imajo uporabniki možnost vključevanja v različne tečaje, delavnice, strokovne ekskurzije… Izobraževalne aktivnosti v katere se lahko vključijo so: delavnice s področja zdravstvene nege, računalniški tečaj, slaščičarska delavnica, naravoslovni in kulturni dnevi, skupine za samo zagovorništvo. Na podlagi lastnega interesa se vključujejo tudi v prostočasne aktivnosti, organizirane v okviru zaposlitve VDC: filmski dnevi, pohodništvo, šah, košarka, glasbeno gibalne delavnice, družabne igre. Organiziramo piknike, športne igre in praznovanje rojstnih dni. V našem Varstveno delovnem centru si prizadevamo za večjo vključevanje uporabnikov v zunanjo okolje, za zaposlovanje v drugih organiziranih oblikah ob podpori. Razvili smo sodelovanje s Centrom starejših občanov Ormož - pomoč starejšim na vozičkih - skupno sprehajanje ter druženje ob različnih priložnostih s pomenom na razvijanju občutka solidarnosti, medgeneracijske povezanosti ter doživljanje lastne vrednosti.

Zaposlitev pod posebnimi pogoji v naših delavnicah temelji na načelu občutljivih obravnav, ki so usmerjene v usposabljanje in osvajanje kompetenc oseb z motnjami v duševnem razvoju in telesnem razvoju. Osnovni cilj našega dela oziroma zaposlitev pod posebnimi pogoji je, da z ustreznimi obravnavami ustvarjamo pogoje za razvoj naših uporabnikov ter jim v skladu z njihovimi objektivnimi možnostmi in potrebami omogočimo dostopne vsebine delovnih operacij na način in v pogojih, ki so kolikor se le da podobni pogojem ˝normalnih˝. Vse delovne operacije so usmerjene k individualni obravnavi oziroma prilagojene njihovim delovnim sposobnostim. Izhajajoč iz takšnega koncepta smo se v delavnicah razvili v center različnih programov, oblik in modelov obravnav, v katerih se ustvarjajo pogoji za razvoj delovnih sposobnosti oziroma kompetenc vsakega posameznika in s tem objektivnih dejavnikov povečanja njegove kvalitete življenja. Znotraj vsake delovne enote so skupine, ki pokrivajo visok spekter interesov in želja uporabnikov. V lastnem proizvodnem programu izdelujemo in soustvarjamo preko 200 različnih izdelkov, ki imajo raznovrstno uporabnost in je najobsežnejši del programa v katerem izdelujemo izdelke iz: lesa tekstila papirja gline umetniškega materiala. Vsak izdelek je tehnološko načrtovan po različno zahtevnih zaposlitvenih procesih, ki omogočajo sodelovanje v zaposlitvi različno sposobnih uporabnikov. Posebno mesto v proizvodnem programu zavzema tudi sitotisk, s katerim na naše izdelke ali po naročilu lahko odtisnemo širok spekter različnih logotipov in drugih grafičnih oblik. Izdelke prodajamo na trgu, v lasti trgovini, v drugih trgovinah po Sloveniji ter končnim kupcem oziroma naročnikom. V svoj program vključujemo tudi razna kooperacijska dela, ki so predvsem usmerjenja k pakiranju izdelkov in etiketiranju, sestavljanju različnih elementov v sklope in enostavnejšem šivanju.

Da motnja v duševnem razvoju ni totalna motnja (nesposobnost) dokazujejo tudi izdelki naše likovne delavnice. "Veliko poti smo skupaj prehodili!", bi lahko rekel popotnik. Mi pa zase lahko rečemo: veliko risb, slik, figur, reliefov smo ustvarili. Sliši se enostavno, ko nekdo reče:"Slika!" Pred njo stati, jo opazovati in deliti kritike je enostavno! Za ustvarjalca, tistega, ki stoji pred platnom, pa se pojavi mnogo problemov. Začne se pri piki, črti in konča pri celotni ploskvi, ki predstavlja sliko. V naša dela je vloženega veliko truda in to se tudi vidi. Pomembno je, da lahko s pomočjo umetnosti komuniciramo, saj nekateri nismo tako zelo sposobni na verbalnem področju. Najpomembneje v vsem tem ustvarjanju pa je naše druženje, izmenjava mnenj in dobra volja, ki je pri nas ne manjka. Večkrat smo se dokazali z razstavami, se udeleževali likovnih natečajev in kolonij. Vsa ta sodelovanja pa nam veliko pomenijo. Na likovnem področju so kot okno v svet in včasih tudi zrcalo. Prinašajo nam nova spoznanja, znanstva, ideje in še več veselja za ustvarjanje. V naših vrstah je še veliko umetnikov, ki kvalitetno ustvarjajo in se trudijo po svojih najboljših močeh. Veseli smo, da lahko pohvalimo kakšnega uporabnika in ponosni smo na njih, saj so veliki umetniki za kar je potrebno veliko vaje, ta pa dela mojstra.

Naš proizvodni program temelji na razvoju lastnega programa kjer v delavnicah pod posebnimi pogoji izdelujemo oz. ustvarjamo preko 200 različnih izdelkov z raznovrstno uporabnostjo. Tako lahko podjetja in posamezniki izbirajo npr. med izdelki iz darilnega programa, poslovnimi darili, otroškimi igračami, artikli za vinogradnike in gostinstvo ter drugimi uporabnimi izdelki za gospodinjstvo in prosti čas.

VDC Dornava

www.zavod-dornava.si

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...