Pojdi na glavno vsebino
068 670 548
Blog

VDC Polž Maribor

Kdo smo? Smo javni socialno varstveni zavod - Varstveno delovni center POLŽ Maribor (krajše VDC POLŽ Maribor) s sedežem v Mariboru in enotami v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici, Rušah in Šentilju.

Kaj delamo? Izvajamo socialnovarstveni storitvi za odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju: vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji in institucionalno varstvo.

Zakaj ime POLŽ? Kratica POLŽ nosi v sebi sporočilo: Pomagajmo Osmisliti Leta Življenja.

Polževo poslanstvo je omogočanje aktivnega življenja, delovnega udejstvovanja, razvijanje optimalne samostojnosti, samoodločanja, osebne odgovornosti in samozavesti odraslim osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju ter sodelovanje s svojci in člani ožjega socialnega kroga uporabnika.

Pri razvoju izdelkov lastnega programa v VDC POLŽ-u Maribor upoštevamo čim večjo vključenost uporabnikov pri izdelavi izdelka, tržno zanimive izdelke, estetiko (oblika, barva, embalaža…), uporaba naravnih in okolju prijaznih materialov, prepoznavne linije zavoda (upoštevanje narodnega izročila in uporaba narodnih motivov). Izdelki so izdelani iz naslednjih materialov: gline, ličja, bombažna in lanena platna, svile, jute, lesa, papirja, keramofixa in slame.

ZAPOSLITEV POD POSEBNIMI POGOJI: zaposlitev pri proizvodnih in drugih delih oziroma delovno okupacijo, prilagajanje strojev in delovnih pripomočkov zmogljivostim posameznika, razvijanje delovnih sposobnosti in spretnosti, uvajanje v delo, zagotavljanje pogojev za varno delo, spremljanje delovnega procesa, nabavo sredstev in pripomočkov za izvajanje programov ter prodajo izdelkov. V delavnicah zaposlitvenega programa razvijamo lastni program, kjer uporabniki izdelujejo izdelke iz naravnih in okolju prijaznih materialov: lesa, gline, tekstila, slame, svile, stekla, papirja, ličja,... Zaposlitev zajema tudi sodelovanje z različnimi podjetji in posamezniki, za katere izvajamo kooperantska dela. Storitve, ki jih izvajamo v delavnicah kooperacije: razvrščanje, sortiranje, prelaganje, zlaganje, deklariranje, sestavljanje in različno pakiranje (vrečke, kartonska embalaža, pakiranje v folijo, termično pakiranje ...), vsa dela, ki so po naravi, ali s prilagoditvijo, primerna za uporabnike. Uporabniki se vključujejo tudi v druge storitvene dejavnosti v zavodu:

  • ČAJNICA PRI GINKU Se nahaja na naslovu Park mladih 4 v Mariboru in je odprta za širšo javnost od ponedeljka do petka od 8. do 15 ure. V prijetnem vzdušju, na mirnem mestu si osvežite dušo in telo (zeleni, črni čaji,zeliščne in zeliščno-sadne mešanice, kava in kavni napitki, naravni sokovi (limonada), sladice (torte, pite, čokoladno-kokosovi poljubčki ...), družabne prireditve – tematska predavanja).
  • PRALNICA V profesionalno opremljenih prostorih (v Parku mladih 4 v Mariboru in Ilaunigovi 19 v Lenartu) izvajamo kakovostne storitve pranja in likanja vseh vrst perila. Zaupajo nam gostinski lokali, zdravstvene ordinacije in mnogi posamezniki.
  • FOTOKOPIRNICA Nudimo kvalitetne črnobele in barvne fotokopije ter vezave po konkurenčnih cenah.
  • ŠPORT, KULTURA, PROSTI ČAS in ZABAVA: Med delom skrbimo za redno rekreacijo (telovadba, igre z žogo, sprehodi ...). Športne aktivnosti (plavanje, telovadba, atletika, košarka, namizni tenis) posamezni uporabniki obiskujejo tudi v popoldanskem času. Nekateri se dodatno vključujejo v športna društva. Uporabniki se aktivno udeležujejo prilagojenih športnih aktivnosti na specialnih olimpijadah in najmlajši veji specialne olimpijade, programu MATP (individualiziran program treningov motoričnih spretnosti), kjer dosegajo odlične rezultate. Na posameznih enotah delujejo: glasbeno - dramska skupina, lutkovna skupina, folklorna skupina, pevski zbor, recitali, razni krožki ... Obiskujemo gledališke predstave, knjižnice, potujočo knjižnico, kino, razstave, prireditve ... Vir veselja, pogovorov in lepih spominov so sprostitvene aktivnosti in zabave: praznovanja osebnih ter drugih praznikov in jubilejev, čajanke, izleti, prijateljska in medgeneracijska srečanja ...

logo VDC Polž Maribor

www.vdcpolz.si

Škrati
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...